Rastislav Búgel Samospráva

Obyvatelia na Zobore sa konečne dočkali: Mesto plánuje vybudovať kanalizáciu na desiatke ulíc

Výstavbu kanalizácie na viac ako desiatke ulíc v troch lokalitách na Zobore plánuje spustiť Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZVS) v spolupráci s mestom Nitra. Úpätie vrchu Zobor je jednou z častí mesta, kde doteraz kanalizácia chýba.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia na Zobore sa konečne dočkali: Mesto plánuje vybudovať kanalizáciu na desiatke ulíc
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Dôvodom je okrem iného aj náročný svahovitý terén. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča sa podarilo nájsť riešenie, vďaka ktorému sa môže časť ulíc odkanalizovať. „Je tam jedno technické riešenie, ktoré nám umožní budovať kanalizáciu aj v tejto lokalite, ktorá je mimoriadne technicky náročná vzhľadom na svahovitosť a úzke ulice. Uložíme tu kanalizáciu priamo do telesa cesty,“ vysvetlil Dvonč.

Radnica už zorganizovala aj stretnutie s občanmi a momentálne pripravuje aj so ZVS podklady pre vydanie stavebného povolenia. V rámci plánovanej výstavby tu budú vybudované gravitačné splaškové kanalizačné stoky, čerpacie stanice odpadových vôd, výtlačné kanalizačné potrubia a prípojky.

Počíta sa tiež s prekládkami vodovodných potrubí a niektorých elektrických prípojok. „Verím tomu, že sa nám postupne podarí realizovať tieto stavby. Zvlášť, keď rozpočet nebude veľký. Celkový objem financií na odkanalizovanie tohto územia je okolo 3,7 milióna eur. Nebudeme ich však môcť získať z fondov Európskej únie, pretože Nitra má už odkanalizovaných zhruba 90 percent územia,“ doplnil Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM