Rastislav Búgel Samospráva

Hnev na nitrianske zastupiteľstvo: Lipšicova NOVA hovorí o mečiarovských praktikách!

Mečiarovskými praktikami a pomstou nazval podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel postup Mestského zastupiteľstva v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Hnev na nitrianske zastupiteľstvo: Lipšicova NOVA hovorí o mečiarovských praktikách!
Foto: Rastislav Búgel

Reagoval tak na presunutie mestskej poslankyne Anny Šmehilovej z komisie pre sociálne veci do komisie dopravy a životného prostredia. Dôvodom má byť jej odchod z KDH a prestup do strany NOVA. Šmehilová už v máji hovorila, že potom, ako vystúpila z poslaneckého klubu KDH a stala sa krajskou predsedníčkou hnutia NOVA v Nitrianskom kraji, stala sa terčom osobných perzekúcií, mediálneho očierňovania a rôznych previerok. Vrcholom týchto aktivít je podľa Šmehilovej rozhodnutie zastupiteľstva, v ktorom má väčšinu koalícia zložená zo strán Smer-SD a KDH, o jej presune do komisie dopravy. Stalo sa tak napriek petícii, v ktorej občania žiadali zotrvanie Šmehilovej komisii sociálnych vecí.

Potretá vôľa občanov

Ako poslankyňa pripomenula, sociálnej práci sa venuje prakticky celý profesijný život. Z tohto odboru má doktorát, venuje sa nepočujúcim a pracuje na Katedre sociálnej práce a vied na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. „Je mi to nesmierne ľúto. Naozaj. Teraz to bolo evidentné. Bola potretá vôľa občanov. Verejný záujem občanov. Ľudia sa podpísali na petíciu, aby som nebola preradená do komisie dopravy. Ja som sama predložila svoju vôľu, aby som mohla naďalej odborne pôsobiť. Ľudia si ma zvolili aj pre to, že pôsobím odborne v sociálnej oblasti, a teda, že naozaj v tejto oblasti viem pre mesto a pre občanov urobiť najviac. Bohužiaľ, záujem občanov bol druhoradý. Prvoradá bola nejaká politická manipulácia,“ skonštatovala Šmehilová.

Miesto v komisii patrí KDH

Podľa slov poslankyne za Smer-SD Renáty Kolenčíkovej sa poslanci presunutím Šmehilovej do komisie dopravy iba snažili zabezpečiť miesto v komisii sociálnych vecí pre KDH, pretože mu na základe koaličnej zmluvy patrí. „Ak by v nej zostala pani Šmehilová, tak by nastal taký stav, že v tejto komisii by nemalo zastúpenie KDH, ktorému v nej patrí post predsedu. Museli sme prijať takéto opatrenia a muselo prísť k takémuto rozhodnutiu. Myslím si, že poslanci nie sú volení ako odborníci do mestského zastupiteľstva, ale sú volení ako občania. Pretože občania chcú, aby chránili ich záujmy a nie záujmy odborníkov. Volia ich kvôli tomu, že chcú, aby tí poslanci niečo pre nich robili,“ skonštatovala Kolenčíková. Zároveň pripomenula, že v sociálnej komisii aj naďalej zostáva pracovať jeden z členov strany NOVA, ktorý do nej nebol nominovaný z radov poslancov, ale ako zástupca odbornej verejnosti. „Ak by tam zostala aj pani Šmehilová, KDH by v tejto komisii nemalo žiadne zastúpenie,“ dodala. Šmehilová však trvá na tom, že jej presun do komisie dopravy je iba pomstou za rozhodnutie hnutia NOVA nespolupracovať v Nitrianskom kraji so Smerom.

Anna Šmehilová
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM