Rastislav Búgel Samospráva

Obrovský kríž nad Nitrou? Internetom sa šíri petícia proti jeho výstavbe

Súkromný podnikateľ plánuje nad Nitrou postaviť niekoľko desiatok metrov vysoký kríž. Početnej skupine obyvateľov sa tento krok nepáči. Zvolili formu internetovej petície.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský kríž nad Nitrou? Internetom sa šíri petícia proti jeho výstavbe
Zdroj: Dnes24.sk

Informácie o tom, že súkromný podnikateľ Otto Berger chce na Zobore postaviť niekoľko desiatok metrov vysoký kríž sa šíria médiami už zopár mesiacov. Koncom apríla ich pre náš portál potvrdil aj Igor Kršiak, prednosta MsÚ v Nitre: „Je pravda, že p. Berger oslovil mesto s ponukou, že mestu daruje kríž, ktorý má záujem osadiť a umiestniť na Zobore.“ Ako ďalej informoval, pozemok, na ktorom by chcel podnikateľ postaviť obrovský kríž vlastní Biskupský úrad. „Mesto na stretnutí nevyjadrilo žiaden súhlas s umiestnením kríža, len deklarovalo, že pokiaľ dotknuté štátne orgány budú zo svojho postavenia so zámerom súhlasiť, mesto navrhuje ako ďalší krok informovať o zámere verejnosť v záujme zistenia verejnej mienky o takomto zámere,“ informuje Igor Kršiak.

A práve obyvatelia mesta pod Zoborom, zdá sa, majú jasno. Posledné dni sa internetom začala šíriť petícia proti výstavbe kríža. Tvorcovia petície v nej poukazujú na „trvalý a negatívny zásah do životného prostredia,“ alebo na „zmenu výhľadu z mesta smerom na Tríbečské pohorie.“

V súčasnosti už petíciu podpísalo viac ako 240 ľudí. Šíri sa facebookom a inými sociálnymi sieťami. Svoju podporu jej zdieľaním vyjadrilo niekoľko záujmových skupín v meste pod Zoborom. „Výzvu na podpis internetovej petície som si všimol niekedy počas víkendu. Nech ju však podpíše akékoľvek množstvo ľudí, nemyslím, že by to pomohlo. Akurát sa možno ukáže, koľko ľudí je v skutočnosti proti jeho výstavbe,“ povedal nám svoj názor milovník prírody a histórie Michal (27). „Výstavba kríža na Zobore je poriadne kontroverznou témou. Na jednej strane by to mesto nemalo nič stáť, na strane druhej by sa výrazne zmenil výraz mesta. Treba sa zamyslieť, či tu chceme druhé Rio de Janeiro. Napokon sa však pravdepodobne všetko rozhodne bez účasti obyvateľov, takže je to prakticky jedno, či nejakú virtuálnu petíciu podpíšeme, alebo nie,“ myslí si študentka Jana (21).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM