Lucia Lauková Samospráva

Obnova kultúrnych pamiatok: Mesto podporí TÝCHTO päť projektov

Dotáciami v celkovej hodnote 10 000 eur podporí nitrianska radnica päť projektov zameraných na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok a pamätihodností. Pozrite sa ako prerozdelila radnica túto dotáciu.

Ilustračný obrázok k článku Obnova kultúrnych pamiatok: Mesto podporí TÝCHTO päť projektov
Foto: Rastislav Búgel

Najvyššiu dotáciu, vo výške 5000 eur, získal projekt Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor. Peniaze pôjdu na ďalšiu etapu záchrany a obnovy Zoborského kláštora. Projekt v celkovej hodnote viac ako 78.000 eur zahŕňa konzervácia ruín kláštora a Kostola svätého Jozefa, archeologický výskum lokality, obnovu murív, odvodnenie koruny muriva a reštaurátorské prá­ce.

Dotáciu 1500 eur získala Rímskokatolícka cirkev na obnovu sochy svätého Jána Nepomuckého z 18. storočia na hradnom kopci. Rovnakú čiastku dostane cirkev aj na rekonštrukciu historických dverí, okien a okeníc kanónia Nécseyho domu na Námestí Jána Pavla II.

Grant v hodnote 1000 eur dostane od mesta aj Reformovaná kresťanská cirkev na Slovensku – cirkevný zbor Nitra. Peniaze podporia projekt obnovy fasády fary na Ulici Fraňa Mojtu v Nitre. Jeho celková hodnota je viac ako 100 000 eur.Sumou 1000 eur podporí nitrianska radnica aj Židovskú náboženskú obec, ktorá chce dotáciu využiť na vyčistenie a údržbu židovského cintorína v Nitre.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM