Rastislav Búgel Samospráva

Obmedzenia pri použití pyrotechniky ostávajú!

Prokuratúra VZN vyčíta nesúlad so zákonom vo viacerých bodoch. Šlo hlavne o ukladanie povinností občanom nad rámec zákona, preberanie právnych definícií z iných zákonov a udeľovanie výnimiek z požívania alkoholu na verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Obmedzenia pri použití pyrotechniky ostávajú!

Prokurátor Okresnej prokuratúry v Nitre Vladimír Bezák namietal aj proti neprimeranému zasahovaniu do súkromného života obyvateľov tým, že na území Nitry je zakázané používať výbušniny, pyrotechnické predmety a zábavnú pyrotechniku s výnimkou 31. decembra a 1. januára. Podľa Bezáka je takýto paušálny zákaz na celom území mesta a v každom čase, okrem dvoch dní v roku, neprípustným zásahom do súkromia.

Mestskí poslanci protestu vyhoveli a na decembrové rokovanie zastupiteľstva radnica pripraví znenie nového VZN. „My teraz pôjdeme vyslovene v zmysle zákona. Upravíme si podmienky nakladania s pyrotechnikou v meste a s používaním a predávania alkoholu. Takže sme vyhoveli protestu, ale určite dôrazne budeme zakazovať pitie alkoholu, dôrazne budeme zakazovať pyrotechniku a takisto vo VZN zostane čistenie súkromných a verejných priestranstiev,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak.

Protest prokurátora akceptoval aj nitriansky primátor Jozef Dvonč. Zdôraznil však, že mesto musí mať nástroje na to, aby mohlo účinne zabezpečovať verejný poriadok a čistotu. „Protest prokurátora je povedzme veľmi zaujímavá záležitosť v rámci celého Slovenska, pretože VZN, ktoré upravujú napríklad poriadok alebo pitie alkoholu na verejných priestranstvách, napáda jeden občan z Dolného Kubína. Prokuratúry na to reagujú. Snažia sa upozorniť zastupiteľstvá na problémy, ktoré v tomto sú. Ale ja, ako osoba, by som v niektorých častiach nikdy nesúhlasil s tým, aby mesto nemohlo vstupovať do riešenia verejného poriadku. Aby si každý mohol robiť čo chce,“ dodal Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM