Lucia Lauková Správy

Obľubujete netradičné kusy nábytku? V Nitre uvidíme najlepšie práce dizajnérov

Fórum dizajnu oslávi na nitrianskom výstavisku 20. výročie svojej existencie. Pri tejto príležitosti predstaví najlepšie ocenené práce.

Ilustračný obrázok k článku Obľubujete netradičné kusy nábytku? V Nitre uvidíme najlepšie práce dizajnérov
Zdroj: TASR

Fórum dizajnu oslávi v tomto roku výstavou súčasných i dávnejších prác dizajnérov, ktorí získali jeho cenu, 20. výročie svojej existencie. Pod názvom Výzvy a inšpirácie si zároveň pripomenie dizajnérov pravidelne vystavujúcich na tejto prehliadke súčasného nábytku a interiérových doplnkov, ktorá je súčasťou veľtrhu Nábytok a bývanie v Nitre. Chýbať nemôžu ani školy venujúce sa dizajnu nábytku, ktoré stáli pri zrode výstavy a ktoré ju podporovali. Veľtrh sa uskutoční od 7. do 12. marca na nitrianskom výstavisku.

Prihlasovanie je spustené

„Obraciame sa na dizajnérov s výzvou, aby prihlásili na výstavu súčasné nábytky a interiérové doplnky, bez obmedzenia témou alebo materiálom. Prihlásiť môžu najviac tri práce z posledných dvoch rokov,“ vyzvala Helena Veličová, spoluorganizátorka Fóra dizajnu. Prihlásiť sa môžu do 31. januára tohto roka.

Podpora autorov

Každoročným cieľom Fóra dizajnu je podporiť autorský dizajn, jeho tvorcov – dizajnérov a kvalitnú domácu sériovú produkciu. Špeciálny priestor je vytvorený pre mladých autorov a študentov škôl, ktoré sa programovo venujú dizajnu nábytku. Nekomerčný projekt naštartovala pred 20 rokmi spolupráca organizátora veľtrhu nábytku Agrokomplex – Výstavníctvo s bratislavskou Vysokou školou výtvarného umenia a so Slovenským centrom dizajnu. Všetky doterajšie ročníky boli nositeľmi nejakej idey. „V počiatkoch bolo dôležité upozorniť na nábytok ako súčasť kultúrneho fenoménu v daných historických súvislostiach. Postupne sa ukázalo zaujímavým postaviť do konfrontácie sériovo vyrábaný nábytok s autorským solitérom,“ konštatovala spoluorganizátorka výstavy Katarína Hubová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM