Rastislav Búgel Správy Samospráva

Objekty na Misionárskej: Mesto ich nepredá pod stanovenú minimálnu cenu

Nitrianskej radnici sa nedarí nájsť vhodného kupca na pamiatkovo chránené objekty na Misionárskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Objekty na Misionárskej: Mesto ich nepredá pod stanovenú minimálnu cenu
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o súbor ôsmich bytových domov, z ktorých chcel magistrát predať tri objekty s popisným číslom 7, 9 a 11. Z výťažku z predaja by sa potom mali zrekonštruovať zvyšné budovy, ktoré zostanú vo vlastníctve mesta.

Ponúkli menej

Radnica sa snaží predať domy už niekoľko rokov. Ani jedna z verejno-obchodných súťaží zatiaľ nebola úspešná. Mesto vlani znížilo pôvodnú minimálnu predajnú cenu troch domov z 584 243,75 eura na 360 000 eur, teda 120 000 eur za jeden objekt. V decembri 2016 a vo februári tohto roku prišli na magistrát dve ponuky, v ktorých záujemcovia prejavili záujem odkúpiť všetkých osem domov.

Obaja však ponúkli za jednotlivé objekty menej, ako je zastupiteľstvom stanovená minimálna cena. „Z diskusie poslancov je jasné, že nikto nemá záujem, aby suma bola nižšia ako 120 000 eur za jeden bytový dom. Poslanci sa preto rozhodli pokračovať v súťaži tak, ako bola nastavená. To znamená, že stále sa bavíme o troch bytových domoch na Misionárskej, ktoré sú prázdne a s ktorými treba niečo urobiť,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Domy opatrovateľskej služby

Podľa jeho ďalších slov nie je vylúčené, že aj ďalšia verejno-obchodná súťaž bude neúspešná a o schátrané objekty sa nakoniec bude musieť postarať mesto. „Možno budeme musieť pristúpiť k tomu, že sa vyčlenia nejaké prostriedky z rozpočtu na minimálne úpravy, ktoré bude treba urobiť z hľadiska hygieny, alebo statického zabezpečenia tých budov, pretože inak to raz niekomu padne na hlavu,“ skonštatoval Dvonč.

Komplex na Misionárskej ulici ešte donedávna slúžil ako domy opatrovateľskej služby, v ktorých boli nájomné byty pre starých a zdravotne postihnutých občanov. Výstavba týchto objektov bola ukončená v roku 1929 v rámci súboru stavby takzvaných Krajinských domkov. Všetky stoja v pamiatkovej zóne a v minulosti boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Dlhodobo sú vo veľmi zlom technickom stave, ktorý si vyžaduje okamžitú rekonštrukciu všetkých domov i bytov. Cena stavebných prác pri obnove a oprave kultúrnej pamiatky je však taká vysoká, že magistrát na ňu vo svojom rozpočte už niekoľko rokov nevie nájsť peniaze. Preto mestskí poslanci pred časom rozhodli o predaji troch z ôsmich budov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM