Lucia Lauková Správy

Objekt pre turistov na Nitrianskom hrade: Otvoriť ho chcú tesne pred Vianocami

Nové centrum na Nitrianskom hrade malo byť pôvodne otvorené už začiatkom letnej sezóny. Zdržanie spôsobilo verejné obstarávanie.

Ilustračný obrázok k článku Objekt pre turistov na Nitrianskom hrade: Otvoriť ho chcú tesne pred Vianocami
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Nový objekt služieb pre turistov na Nitrianskom hrade by mal byť otvorený tesne pred tohtoročnými Vianocami. Podľa hovorcu Biskupstva Nitra Miroslava Lyka je objekt skolaudovaný, stále však chýba časť gastro technológie. Práve to je dôvodom, prečo sa otvorenie objektu služieb posunulo o pol roka.

Zdržanie spôsobilo obstarávanie

Podľa pôvodných zámerov malo byť centrum otvorené pre verejnosť od začiatku letnej turistickej sezóny. Zdržanie spôsobilo verejné obstarávanie na dodávateľa technológie do reštaurácie, ktorá má byť súčasťou objektu služieb. Návštevníci hradu budú mať po jeho otvorení k dispozícii informačné centrum, reštauráciu i sociálne zariadenia. V novom objekte s dvoma podzemnými podlažiami a vyhliadkovou terasou na streche si bude môcť posedieť 30 až 40 ľudí.

Náklady na projekt

Objekt služieb je súčasťou projektu zlepšenia turistickej infraštruktúry na hrade, ktorý realizuje Nitrianske biskupstvo s pomocou grantu Finančného mechanizmu Nórska a štátneho rozpočtu v celkovom objeme zhruba 700 000 eur. Okrem objektu služieb turistom je v projekte zahrnutá aj obnova časti narušených hradných opevnení, sprístupnenie katedrálnej veže, hradnej pivnice a turistického chodníka. Z Finančného mechanizmu Nórska bola poskytnutá suma 697 814 eur. Pôvodné náklady na realizáciu projektu boli vyčíslené na zhruba 820 000 eur. „Biskupstvo Nitra malo zabezpečiť 15-percentné spolufinancovanie, no napokon doplatilo oveľa viac,“ skonštatoval riaditeľ odboru nórskych fondov Úradu vlády SR Jaroslav Mojžiš.

Práce navyše

Podľa zmluvy, ktorú vo februári minulého roka podpísali zástupcovia Biskupstva Nitra so zástupcami Úradu vlády SR, ktorý spravuje nórske granty, malo spolufinancovanie Biskupstva Nitra dosiahnuť sumu 123 144 eur. Diecézny ekonóm Martin Štofko počas kolaudácie v apríli tohto roka potvrdil, že len samotná hrubá stavba objektu vyšla na 200 000 eur. „Celkovo sa Biskupstvo Nitra podieľalo na financovaní sumou do 350 000 eur. V tejto sume sú už aj práce navyše, ktoré sa vyskytli počas výstavby nad rámec projektu,“ zhodnotil Štofko.

Objekt pre turistov na Nitrianskom hrade: Otvoriť ho chcú tesne pred Vianocami
4
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM