Rastislav Búgel Samospráva

O informáciách rozhoduje Redakčná rada: Nezávislým poslancom sa nepáči mediálna politika mesta

O zverejňovaní informácií, ktoré sa týkajú mestskej samosprávy, bude v Nitre aj naďalej rozhodovať pôvodná Redakčná rada a nie Rada masmediálnej komunikácie. Jej zriadenie sa snažil v mestskom zastupiteľstve presadiť klub nezávislých poslancov a hnutia NOVA (NEKA-NOVA).

Ilustračný obrázok k článku O informáciách rozhoduje Redakčná rada: Nezávislým poslancom sa nepáči mediálna politika mesta
Foto: Tímea Kamenická

Podľa nich je nutné zabezpečiť profesionálne, objektívne a vyvážené spravodajstvo o dianí v Nitre, v mestských inštitúciách a organizáciách. „Hlavným cieľom a pointou nášho návrhu bolo, aby v novej Rade masmediálnej komunikácie mali zastúpenie všetky poslanecké kluby Mestského zastupiteľstva v Nitre,“ povedal šéf klubu NEKA-NOVA Štefan Štefek. Zastupiteľstvo však zmeny vo svojej mediálnej politike neodsúhlasilo. Zodpovedať za ňu tak bude aj naďalej pôvodná Redakčná rada mesta Nitra.

Radnica momentálne informuje o svojich aktivitách prostredníctvom platenej inzercie v regionálnom týždenníku Echo, na svojej oficiálnej webovej stránke a v mestskom mesačníku Nitra. Redakčná rada rozhoduje tom, aké články sa v médiách objavia. Nezávislí poslanci v nej však nemajú svoje zastúpenie aj napriek tomu, že NEKA-NOVA je druhým najsilnejším klubom v zastupiteľstve. Vo svojom návrhu preto žiadali zriadenie novej Rady masmediálnej komunikácie, v ktorej by malo pracovať sedem členov. Z nich by dvoch ľudí navrhoval primátor a ďalších päť by nominovali poslanecké kluby. „Chceli sme, aby mediálna politika mesta fungovala objektívne a transparentne. Aby pri jej tvorbe mali zastúpenie všetky poslanecké kluby,“ vysvetlila nezávislá poslankyňa Marta Rácová.

Predsedníčka poslaneckého klub Smer-SD Renáta Kolenčíková naznačila, že za snahou nezávislých poslancov zriadiť novú masmediálnu radu, v ktorej by mali svoje zastúpenie, je ich snaha o zviditeľnenie. „Vnímam ako provokáciu, keď sú nám napríklad predkladané články, v ktorých si nezávislí poslanci robili svoje aktivity vo svojich tričkách. Mestské akcie sa nepropagujú takýmto spôsobom. Ja som na takýchto podujatiach v živote nemala smerácke tričko. Keď sa chcú takto zviditeľniť, nech si zaplatia inzerciu,“ skonštatovala Kolenčíková. Podľa poslankyne z hnutia NOVA Anny Šmehilovej nie je možné tričká s nápisom I LOVE NITRA chápať ako propagáciu nezávislých poslancov. „Chceli sme zviditeľniť občanov a formou článku im poďakovať, že prišli pomôcť a brigádovať. Myslím, že o takýchto akciách by sme mali tiež informovať a nie dávať prednosť iba niektorým vybraným poslancom a ich aktivitám,“ skonštatovala. „Nejde predsa o to, či niekoho meno je, alebo nie zverejnené v článku, ale o to, aby mal v mediálnom orgáne mesta každý poslanecký klub svoje zastúpenie a aby verejnosť bola informovaná o podstatných veciach, ktoré sa Nitry týkajú. Neviem napríklad, aký súvis s chodom mesta mal zverejnený oznam o životnom jubileu pani Kolenčíkovej,“ skonštatoval Štefek, podľa ktorého by mala byť mediána politika mesta profesionálnejšia.

Môže vás zaujímať:

Zvukové nahrávky zo zastupiteľstva zatiaľ na internete nebudú: Poslanci návrh neodsúhlasili nahrávky zo zastupiteľstva zatiaľ na internete nebudú: Poslanci návrh neodsúhlasili

Nezávislí poslanci vravia o neprehľadnosti v materiáloch: Chcú zverejňovať nahrávky zo zastupiteľstva

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM