Monika Földešiová Rôzne

O 1/3 lekárov v Nitre menej

V nitrianskej Fakultnej nemocnici plánuje podať výpovede približne 30 percent lekárov, odhaduje šéf Slovenských lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský.

Zároveň upozorňuje, že toto percento sa vzťahuje na všetkých zhruba 220 lekárov, ktorí sú zamestnancami nemocnice vrátane lekárok na materskej dovolenke, dôchodcov či absolventov. „Reálne bude počet výpovedí lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť pri lôžku, podstatne vyšší. Neviem si predstaviť, ako budú fungovať základné oddelenia. Podľa môjho názoru zostanú nefunkčné,“ uviedol Visolajský. Vedenie nemocnice zatiaľ informácie o zvýšenom počte výpovedí nemá. Podľa Visolajského môžu lekári podávať výpovede do piatku 30. septembra, takže presný počet bude známy až po tomto termíne.
Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Mariana Kollára podá dnes výpovede k 1. októbru tohto roka v 34 slovenských nemocniciach 2411 lekárov. „Niekde je to okolo 50 percent z celkového počtu nemocničných lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť pri lôžku, pričom v nosných odboroch je to niekde až okolo 70 percent,“ povedal dnes na tlačovej konferencii Kollár. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM