Rastislav Búgel Kultúra

Nuda a hľadanie cesty z nej: To je téma novej umeleckej súťaže v našom kraji

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyhlásil súťaž Plagát a príbeh roka. Ako informoval Úrad NSK, cieľom súťaže a následnej putovnej výstavy je motivácia učiteľov a žiakov k organizovaniu rôznych aktivít a podujatí, ktoré mladým ľuďom zmysluplne vyplnia voľný čas.

Ilustračný obrázok k článku Nuda a hľadanie cesty z nej: To je téma novej umeleckej súťaže v našom kraji
Foto: Rastislav Búgel

“Častým motívom páchania trestnej činnosti žiakov býva bezcieľnosť. Nuda a hľadanie cesty, ktoré z nej vedú von, je témou výtvarných a literárnych prác pre rok 2016,” uvádza sa v podmienkach súťaže.

Klasika a aj grafika

Nuda ako fenomén kriminality je témou, ktorú vo svojich prácach budú stvárňovať mladí výtvarníci prostredníctvom klasických umeleckých techník alebo pomocou počítačovej grafiky. Témou literárnych prác sú Prešľapy spojené s nudou. Prostredníctvom poviedok, úvah či esejí môžu autori vyjadriť svoje názory na psychické a fyzické závislosti mladých ľudí či vyrozprávať príbeh závislostí v konfrontácii so slobodou.

Písomné pozvánky

Termín uzávierky súťaže je 12. február 2016, slávnostná vernisáž výstavy s vybranými prácami sa bude konať 7. marca v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. "Zverejnenie výsledkov súťaže sa uskutoční počas vernisáže, na ktorú budú víťazi písomne pozvaní spolu s pedagógmi, ktorí usmerňovali žiakov pri tvorbe. Porota bude pri posudzovaní prác hodnotiť originálnosť, pútavosť, vystihnutie zadanej témy a zaujímané spracovanie myšlienky. Porota má právo udeliť niekoľko prvých, druhých alebo tretích miest, prípadne organizátorom navrhnúť aj udelenie špeciálnych cien,” uvádza sa v podmienkach súťaže.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM