Lucia Lauková Správy

Nový železničný terminál: Vznike v priemyselnom parku Nitra - Sever

V priemyselnom parku budú môcť firmy využívať nový železničný terminál. Výstavbu budú financovať Železnice SR z vlastných zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Nový železničný terminál: Vznike v priemyselnom parku Nitra - Sever
Zdroj: Dnes24.sk

Nový terminál intermodálnej prepravy v priemyselnom parku Nitra – Sever by mal byť sprevádzkovaný začiatkom roka 2018. Budú ho využívať všetky firmy, ktoré pôsobia, alebo budú pôsobiť v nitrianskom priemyselnom parku. Projekt zahŕňa šesť koľají, vybudovanie spevnenej plochy pre skladovanie tovarov a vybudovanie novej spojovacej koľaje zo železničnej stanice Lužianky. Výberové konanie vyhlásili Železnice SR (ŽSR) koncom minulého roka. Predpokladaná cena zákazky je podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej 48 miliónov eur s DPH. Výstavbu budú Železnice SR financovať z vlastných zdrojov.

Odľahčí cestnú sieť

Dôvodom realizácie projektu je vytvorenie podmienok pre zvýšenie podielu železníc na dopravnom trhu ako ekologicky prijateľnej formy dopravy. Okrem využitia voľnej kapacity siete ŽSR by mal nový terminál pomôcť odľahčiť cestnú sieť od súčasných i očakávaných budúcich prepráv. Podľa splnomocnenca vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktora Stromčeka bude 80 % dopravy a prepravných materiálov automobilky Jaguar Land Rover, ktorá spustí výrobu v Nitre v roku 2018, realizovaných práve prostredníctvom železničnej dopravy. „Je to dobrá správa jednak pre cestnú infraštruktúru a samozrejme aj pre Železnice SR, ktorým z toho plynú efekty z hľadiska ďalších tržieb,“ povedal Stromček.

Pre všetkých rovnaké podmienky

Podľa hovorkyne ŽSR je oblasť Leopoldova a jeho okolia dlhodobo v rámci Slovenska vytipovaná ako jedna zo štyroch perspektívnych geografických oblastí pre zabezpečenie obsluhy spádového územia kombinovanou dopravou. Nový železničný terminál v nitrianskom priemyselnom parku bude prevádzkovaný ako verejný, s nediskriminačným a transparentným prístupom k jeho službám pre všetkých zákazníkov za rovnakých podmienok. V súčasnosti pôsobí v priemyselnom parku Nitra – Sever vyše 20 firiem, s príchodom Jaguaru sa očakávajú aj ďalšie subdodávateľské firmy pre túto automobilku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM