Tímea Kamenická Samospráva

Nový systém parkovania na sídliskách: Mesto pripravuje súťaž na dodávateľa!

Zavedenie rezidenčného parkovania, projekty na úpravu dopravného režimu a ďalšie opatrenia na zlepšenie statickej dopravy očakáva nitrianska radnica od nového systému parkovania. Ten má dodať externá firma. Mesto pripravuje podmienky pre verejnú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Nový systém parkovania na sídliskách: Mesto pripravuje súťaž na dodávateľa!
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk

Problémy s parkovaním sú akútne predovšetkým na veľkých sídliskách Chrenová, Klokočina, Čermáň a Diely. Na mnohých uliciach tam pripadá približne 1,9 automobilu na jedno parkovacie miesto. „Pri takýchto číslach je situácia prakticky neriešiteľná,“ myslí si mestský poslanec Miloš Dovičovič.

Lepšie parkovanie pre obyvateľov

Radnica chce v budúcnosti riešiť problém s nedostatkom parkovacích miest predovšetkým zavádzaním rezidenčného parkovania. „Na veľkých sídliskách dnes žije rôzna spleť ľudí. Môžu to byť študenti, ľudia, ktorí v Nitre pracujú… Chceme v podstate toho rezidenta, toho obyvateľa mesta s trvalým pobytom, ktorý je aj fyzickým aj ekonomickým prínosom pre toto mesto, vyzdvihnúť nad rámec a chceme mu zabezpečiť lepšiu kvalitu parkovania,“ vysvetlil prednosta mestského úradu v Nitre Igor Kršiak.

Parkoviská treba budovať logicky

Ako však zdôraznil, ani rezidenčné parkovanie nevyrieši problém s nedostatkom odstavných plôch úplne. „Nemôžeme to vnímať tak, že zagarantujeme každému občanovi s každým vozidlom konkrétne parkovacie miesto. Chceme ale vytvoriť lukratívnejšie možnosti na parkovanie v blízkosti bydliska. Okrem toho nám má koncepcia pomôcť zistiť aj reálnu potrebu parkovacích miest do budúcna. Aby sme budovali odstavné plochy logicky a na miestach, kde je ten najväčší dopyt a nevynakladali úsilie na nejaké záchytné parkoviská, ktoré možno dnes ani nie sú obsadzované tak, ako by sme si to predstavovali,“ skonštatoval Kršiak.

Možná nevôľa občanov

Viacerí mestskí poslanci majú z plánov na nový systém parkovania obavy. Pripomínajú, že rezidenčné parkovanie prinesie pre obyvateľov mesta nové poplatky a upozorňujú aj na riziko, že parkovací systém Nitry bude mať v rukách externá firma. „Všetko je to šité horúcou ihlou. Nevieme ešte, kto bude napríklad vyberať pokuty, alebo čo sa stane, ak obyvatelia nejakého paneláku odmietnu platiť za rezidenčné parkovanie. Treba o všetkom ešte podrobne diskutovať,“ myslí si poslanec Anton Kretter. Podľa poslanca Petra Oremusa je možné očakávať búrku nevôle občanov, ktorí by mali platiť za rezidenčné parkovanie, ale mesto im nebude vedieť garantovať, že budú môcť auto aj naozaj zaparkovať pri svojom dome.

Parkovanie za symbolickú sumu

Primátor Jozef Dvonč zdôraznil, že cieľom mesta nie je zaťažovanie obyvateľov poplatkami, ale riešenie ich problémov. „Našou snahou je zabezpečiť každému rezidentovi parkovanie jedného auta bezplatne alebo za symbolickú sumu, napríklad jedno euro ročne. Hľadáme riešenia, ktoré by nám mali ponúknuť účastníci verejnej súťaže. Počkáme si na ich návrhy. Ak nebudú dobré, môže vlastné riešenie vypracovať aj mesto,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM