Lucia Lauková Správy

Nový objekt pre turistov otvoria až v auguste: Oneskorí sa aj sprístupnenie historickej pivnice

Otvorenie objektu pre turistov či sprístupnenie historickej pivnice sa oneskorí. Nitrianske biskupstvo súbežne pracuje na viacerých úpravách.

Ilustračný obrázok k článku Nový objekt pre turistov otvoria až v auguste: Oneskorí sa aj sprístupnenie historickej pivnice
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Novú kaviareň s informačným centrom i historickú pivnicu otvorí nitrianske biskupstvo neskôr, ako sa pôvodne očakávalo. Oba projekty mali byť podľa pôvodných plánov ukončené do začiatku letnej turistickej sezóny. Ich otvorenie sa však oneskorí. Meškanie súvisí s administratívnou náročnosťou projektov a tiež so skutočnosťou, že väčšine prác na hrade musí predchádzať archeologický i historický výskum.

Verejné obstarávanie

Ako uviedol nitriansky biskup Viliam Judák, z plánovaných nových úprav na hrade nečaká turistov v najbližších týždňoch ani jedna. „Kaviareň sme už chceli sprístupniť, je hotová a skolaudovaná, ale pretože bola financovaná z Nórskych fondov, musíme zachovať celý proces realizácie a preto je nutné spraviť na zariadenie kuchyne verejné obstarávanie. Z tohto dôvodu bude kaviareň aj s informačným centrom otvorená až niekedy v auguste,“ uviedol Judák.

Biskupská pivnica

Oneskorí sa aj sprístupnenie biskupskej pivnice z 13. storočia, kde treba dokončiť niektoré stavebné úpravy a zariadiť ju nábytkom. „Robil sa tam veľmi dlho archeologický a potom historický výskum, ale pivnica sa pripravuje a myslím, že na budúci rok bude k dispozícii verejnosti. Nechceme to unáhliť, chcem to urobiť dôstojne,“ povedal Judák.

Rekonštrukcia organu

Biskupstvo tento rok začalo aj s rozsiahlou rekonštrukciou organu z Baziliky svätého Emeráma. „Už je v dielni v Sankt Florian v Rakúsku. Tam sa, väčšinou ručne, robia komponenty, ktoré treba doplniť. Práce prebiehajú podľa plánu, možno aj trochu v predstihu, takže myslím, že na Vianoce by mohol byť organ hotový,“ skonštatoval Judák.

Opravený chodník

Ďalším veľkým projektom, do ktorého sa biskupský úrad pustil, je revitalizácia hradného kopca, ktorého veľká časť je momentálne verejnosti neprístupná. Dôvodom sú rozpadajúce sa chodníky a neupravené svahy. Podľa Judáka je momentálne ťažké povedať, kedy by mohla byť hotová aj táto časť obnovy Nitrianskeho hradu. „Momentálne bojujeme naozaj na mnohých frontoch, takže je zložité odhadovať termíny. Teší ma, že sa nám už podarilo opraviť veľkú časť chodníka, ktorý vedie na rad od zimného štadióna. Bol by som rád, keby sme ho v lete mohli odovzdať do užívania,“ povedal.

Sprístupnené časti hradu

Nitriansky hrad je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Počet turistov, ktorí ho počas roka navštívia, podľa biskupa každý rok rastie. Zvýšený záujem návštevníkov spôsobilo aj postupné sprístupňovanie viacerých častí hradu. Kým v minulosti sa turisti dostali iba na jedno nádvorie a do katedrály, dnes sa počas turistickej sezóny môžu pozrieť aj do Diecézneho múzea, Vazulovej veže, gotickej priekopy, môžu navštíviť kazematy a tiež časť biskupských záhrad. Od minulého roka je možné vystúpiť tiež na vežu hradnej katedrály a v rámci Dňa otvorených dverí je sprístupňovaný aj biskupský palác. „Návštevníci sú často prekvapení, že tieto priestory nie sú bohato zdobené, pretože slúžia hlavne ako kancelárie, prípadne na stretávanie sa. Ale hrad aj tak pôsobí tajomne a je veľkým lákadlom. Aj preto, že je najstarším nepretržite obývaným hradom na Slovensku, ľudia v ňom bez prestávky žijú už od 9. storočia,“ dodal biskup.

Môže vás zaujímať:

Prvá obhliadka na Nitrianskom hrade: Nový objekt služieb otvoria koncom júna

Na Nitriansky hrad prileteli vzácni hostia: Návštevníkov vítajú dravé vtáky a sokoliar Tomáš

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM