Rastislav Búgel Samospráva

Nový obchvat a akvapark: Mesto hľadá partnerov na investičné akcie!

Mesto Nitra chce aj v roku 2014 hľadať partnerov do nových projektov. Malo by ísť o väčšie investície.

Ilustračný obrázok k článku Nový obchvat a akvapark: Mesto hľadá partnerov na investičné akcie!
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra chce aj na budúci rok hľadať partnerov, s ktorými by sa mohlo pustiť do realizácie viacerých investičných projektov formou verejno-súkromného partnerstva. Malo by ísť o väčšie investície, z ktorých by mohlo mať úžitok mesto, no profitovať by na nich mohli aj súkromní podnikatelia a firmy. „To znamená, že okrem investícií, ktoré máme pokryté v schválenom mestskom rozpočte, máme ešte rozbehnuté niektoré aktivity, ktoré by mohli v Nitre robiť súkromné firmy aj na budúci rok,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Niekoľko oblastí

Ako pripomenul, oblastí, v ktorých by mesto mohlo realizovať projekty s partnermi s podnikateľskej sféry je viac. Okrem výstavby a rekonštrukcií komunikácií to môže byť aj cestovný ruch a ďalšia investičná výstavba. „Existuje vyhľadávacia štúdia na stavbu bytov a máme aj projekty študentov Fakulty architektúry na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Tým sa prostredníctvom útvaru hlavného architekta zadali pre ich študentské práce konkrétne priestory v meste, ktoré sa v súčasnosti riešia, alebo sú nejakým iným spôsobom pre Nitru dôležité z hľadiska rozvoja ako i samotnej architektúry. Čiže určite sa stretneme so stavebnými podnikateľmi, alebo investormi a naše projekty a štúdie im ponúkneme,“ skonštatoval Dvonč.

Chceli by vybudovať obchvat

Mestské zastupiteľstvo ešte v máji tohto roku odsúhlasilo vyhlásenie výzvy, v ktorej radnica vyjadruje záujem o verejno-súkromné partnerstvo pri realizácii rozvojových a investičných programovNitry. Najväčšou pripravovanou investíciou, ktorú by radnica chcela robiť formou PPP projektov je vybudovanie takzvaného malého obchvatu Nitry, teda prepojenie ulíc Novozámocká a Dlhá. Radnica má však záujem aj o výstavbu nových bytov, či rekonštrukcie niektorých mestských objektov. K veľkým projektom, pre ktoré mesto hľadá súkromného investora patrí tiež výstavba akvaparku na mieste dnešného letného kúpaliska.

Musí preukázať referencie

Ako radnica uvádza vo výzve zverejnenej v máji tohto roku, záujemca, ktorý chce spolupracovať s mestom pri veľkých projektoch, musí preukázať referencie o zrealizovaných investičných akciách, dostatočné vlastné personálne a technické zabezpečenie a finančné predpoklady pre realizáciu konkrétnych aktivít.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM