Tlačové správy

Nový fenomén debničkovania už aj v Nitre. Čerstvé a chutné výrobky z farmy široko ďaleko nenájdete

Dobrých nápadov nie je nikdy dosť. A zdravých potravín z domáceho trhu tiež nie. Možno aj to si povedali Andrej a Peter skôr, ako spustili unikátny projekt, dostupný už aj v našom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Nový fenomén debničkovania už aj v Nitre. Čerstvé a chutné výrobky z farmy široko ďaleko nenájdete
Zdroj: FARMOVE

Chcete čerstvú zeleninu a ovocie zo záhrady? Kvalitné mäso od slovenských chovateľov? Alebo voňavé a chrumkavé pečivo z múky vyrobenej na kamenných mlynoch? Tak si zavolajte „debničkárov“! Chlapci Andrej a Peter vám to všetko v Nitre prinesú až ku dverám… Prečítajte si v našom rozhovore, aké výhody má debničkovanie.

Ako vaše debničkovanie funguje?
Podstatou tzv. debničkovania je, že zákazník nakupuje online farmárske, lokálne, sezónne domáce produkty prostredníctvom e-shopu, pričom „debničkár“, ako ho my familiárne nazývame, tieto potraviny vyzdvihne na farmách od jednotlivých pestovateľov, a farmárov. Následne ich prepravuje priamo ku koncovým zákazníkom v obalovom materiály – debničkách – odtiaľ názov „debničkovanie“.
Tým, že nepreskladňujeme produkty cez množstvo medziskladov, sú produkty naozaj čerstvé, ako práve odtrhnuté zo záhradky, skutočnej chuti, a za naozaj veľmi dobrú cenu.

Dôležitým faktorom je, že zákazník kúpou týchto produktov podporuje lokálnu ekonomiku, farmárov, prvovýrobcov. Mnohí ľudia sa sťažujú, že sa na Slovensku nemáme dobre – ale darmo, keď nepodporujeme našich. Malí slovenskí farmári by totiž častokrát nemali vôbec možnosť obslúžiť vo vlastnej réžií toľko zákazníkov (najmä z hľadiska logistiky a organizácie práce), ako to za neho dokážu realizovať debničkári z FARMOVE.

Ako farmári – vaši dodávatelia pestujú svoje produkty?
Ovocie a zelenina (a ostatné farmárske produkty) by mali byť pestované čo najviac prirodzenou cestou. Napr. pri zelenine a ovocí by malo platiť, že necestuje mnohé kilometre zo zahraničia, nepoužíva sa zbytočná chémia, hnojí sa prírodným hnojom, používa sa ručný zber škodcov alebo prírodné insekticídy a podobne. Niekde sa zaužíva stále ručné okopávanie a plienenie buriny, alebo ručná výroba produktov. Dokonca aj múky, ktoré predávame, sú vyrobené nielen z pôvodných odrôd, ale sú mleté tradičným postupom na kamenných mlynoch, čím si múky zachovávajú množstvo živín. Okrem toho by mali tieto potraviny skutočne chutiť. Porovnajte si paradajky z veľkých obchodných reťazcov a paradajky od „debničkárov“. Je v tom skutočne veľký chuťový rozdiel.

Ak tomu správne rozumiem, u svojich dodávateľov si overujete, ako produkty pestujú…
Áno, samozrejme. Môžem spomenúť, že spolupracujeme s pani Benčekovou, ktorá nám dodáva čerstvé bylinky. A pestuje ich tiež bez akejkoľvek chémie. Radšej má v záhradke burinu, tak ako má byť, a ručne ju pleje, ručne zbiera aj lienky (sú prirodzeným predátorom voči iným škodcom), vôbec bylinky nestrieka – absolútne ničím, dokonca ani nehnojí. Iní farmári zas hnoja maštaľným hnojom a podobne. Sú to jednoducho poslední poctiví farmári na Slovensku a sme radi, že ich môžeme podporiť! :)

Spolupracujete výhradne so slovenskými farmármi?
Drvivou väčšinou áno, ale kvôli globalizácii, sezónnosti a dopytu máme v ponuke aj zahraničné produkty. Pokiaľ je to možné, snažíme sa, aby produkt nepochádzal z veľkej diaľky – kvôli ekológií, doprave a pod.. Ale napr. avokádo máme výhradne z Peru, pretože je to jedno z najkvalitnejších avokád a je tzv. R.T.E. (ready to eat, pozn. redakcie), čiže vhodné na priamu konzumáciu a nemusíte čakať niekoľko dní, kým dozrie. Ak teda máme niečo zo zahraničia, je to len preto, že na Slovensku je problém s doručením produktov k nám v správnom čase podľa potreby, prípadne že nespĺňajú dostatočnú mieru kvality. A treba si uvedomiť, že väčšina exotických plodín sa na Slovensku jednoducho nedá vypestovať (alebo príliš nákladne), preto ich máme v ponuke zo zahraničia.

Podobne kvôli dopytu musíme mať niektoré produkty aj v zime, vtedy sú pestované vo vyhrievaných skleníkoch. Pri „debničkovaní“ je ešte dôležité to, že zákazník presne pozná, od koho produkty má – pozná dodávateľa, farmára – na webe ich máme prehľadne predstavených, pozná krajinu pôvodu a môže sa spoľahnúť na pravdivý popis potravín v súlade s legislatívou.

Vyzerá to byť veľmi náročná práca…
Je to naozaj pravda, okolo debničkovania je veľa práce: produkty treba prevziať od farmárov, každému zákazníkovi individuálne nabaliť, naplánovať logistiku, dotiahnuť administratívu a hlavne sa postarať, aby bol zákazník spokojný.

Ale ten pocit, že zákazník ocení rozdiel v chuti zeleniny a ovocia a ostatných farmárskych produktov, že pochváli nás aj dodávateľa – to je na nezaplatenie! My aj zákazníci tak spoločne pomáhame lokálnym farmárom a pestovateľom.

OK. Mám záujem si u vás niečo objednať. Ako funguje celý proces až do doručenia?
Je to naozaj jednoduché. Stačí si tovar objednať na www.farmove.sk. Zaregistrovať sa a zadať svoje PSČ a náš web bude automaticky vedieť, v akom čase sú pre vás dostupné závozy.
Po objednaní zaistíme čerstvý tovar u farmárov, ten pre každého zákazníka individuálne nabalíme a dovezieme až k zákazníkovým dverám.

Registrovať sa na našej stránke sa určite oplatí. Jednak môžete čerpať výhody z nákupu prostredníctvom kreditného systému – verných zákazníkov odmeňujeme, a okrem toho len registrovaní užívateľ má právo zmeniť niečo v už vystavenej objednávke.

Ak by zákazník potreboval akúkoľvek informáciu, môže nás kontaktovať aj prostredníctvom live chatu na stránke, kde mu veľmi radi odpovieme na akékoľvek otázky.

Máte pre rozvoz v Nitre pevne stanovený deň?
Áno, dopravu realizujeme do Nitry každý ŠTVRTOK poobede. Debničky je možné nechať si doručiť nielen domov, ale napr. aj do práce, k susedovi a podobne. Veľmi radi, pokiaľ je to možné, sa individuálne prispôsobíme zákazníkovi. Našim cieľom je sprístupniť tieto úžasné produkty čo najviac ľuďom na celom Slovensku!

A čo je skvelé – dopravu má zákazník ZDARMA pri objednaní akejkoľvek predzloženej debničky, do ktorej si môže pridať akýkoľvek ďalší tovar od farmárov, alebo pri objednávke nad 40 eur.

Prezrite si kompletnú ponuku na www.farmove.sk.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Nový fenomén debničkovania už aj v našom meste
6
Galéria
Zdroj: FARMOVE
Zdroj: FARMOVE
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM