Lucia Lauková Správy

Novostavba v Nitre dostala zelenú: Nachádza sa v pamiatkovej zóne

Námietkam pamiatkárov nebolo vyhovené. Mesto Nitra vydalo na novostavbu územné rozhodnutie. V chránenej pamiatkovej zóne tak vyrastie bytový dom.

Ilustračný obrázok k článku Novostavba v Nitre dostala zelenú: Nachádza sa v pamiatkovej zóne
Zdroj: www.zilincik.com

Mesto Nitra ako príslušný stavebný úrad vydalo 1. augusta územné rozhodnutie o umiestnení stavby Bytový dom Ferenit v časti Staré mesto. Územné rozhodnutie bolo vydané na prípojky, sadové úpravy a bytový dom. Ako prevádzkový súbor sa uvádza výťah. Navrhovateľom stavby je NR Pharm s.r.o..

Pribudne 22 bytov

Podľa popisu stavebného objektu v územnom rozhodnutí je bytový dom rozdelený na dve nerovnomerné hmoty, ktoré sú prepojené skleneným vertikálnym jadrom. Východné krídlo bude mať 5 nadzemných podlaží, a západné krídlo 4 nadzemné podlažia. V novostavbe bude podľa územného rozhodnutia 22 bytov. „Predpokladaný počet obyvateľov je 53 a počet parkovacích miest v suteréne je 31,“ píše sa v územnom rozhodnutí.

Všetky podlažia budú podľa návrhu prepojené schodiskom a výťahom.„Exte­riérove výplne budú hliníkové, vchodové dvere budú súčasťou celosklenenej fasády. Max. pôdorysné rozmery stavby: 37,8 × 36,1 m,“ uvádza sa v územnom rozhodnutí. Celková výška objektu od úrovne ±0,000 je 15,700m.

Pamiatkári sú proti

Krajský pamiatkový úrad Nitra k pripravovanej stavbe vydal viaceré záväzné stanoviská a rozhodnutia, ktorým sa nevyhovelo. Okrem toho ostatní účastníci namietali aj proti výške stavby či zhoršeniu súkromia na pozemkoch individuálnej bytovej zástavby.

Foto: ilustračné

Novostavba v Nitre dostala zelenú: Nachádza sa v pamiatkovej zóne
4
Galéria
Zdroj: www.zilincik.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM