Lucia Lauková Správy

Novinky v poľnohospodárskom múzeu v Nitre: Otvorené bude aj počas víkendu

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre má pre návštevníkov viaceré zmeny. Jednou z nich sú nové otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v poľnohospodárskom múzeu v Nitre: Otvorené bude aj počas víkendu
Zdroj: TASR

Slovenské poľnohospodárske múzeum (SPM) v Nitre rozširuje svoje služby počas letného obdobia. Návštevníkov chce prilákať zmenou otváracích hodín, ale aj rozšírením ponuky podujatí. „Rozhodli sme sa otvoriť múzeum aj počas víkendu, aby mali návštevníci i obyvatelia Nitry možnosť využiť pekný prírodný areál, nachádzajúci sa v zadnej časti výstaviska,“ povedala vedúca SPM Svetlana Ďuranová. Do septembra preto bude múzeum sprístupnené pre verejnosť okrem pracovných dní aj každú nedeľu od 13.00 h.

Záujem návštevníkov rastie

Múzeum sídli v areáli Agrokomplexu, kde sa nachádzajú budovy s expozíciami aj vonkajšie priestory skanzenu. Areál výstaviska doteraz ožíval predovšetkým počas výstav, keď do areálu múzea jazdí Nitrianska poľná železnica. Záujem návštevníkov o historické stroje a ukážky poľnohospodárskych prác podľa Ďuranovej v posledných rokoch narastá. Okrem stálych výstav, ktoré dokumentujú vývoj poľnohospodárstva a remesiel, starých poľnohospodárskych strojov, je súčasťou múzea letecká expozícia, skanzen s budovou školy, konzumu, mliečnice, pálenice, lisovne oleja, mlyna, salaša, včelína.

Novinky v múzeu

Novinkou je výstava detských hier a historických hračiek v priestoroch objektu konzumu. „Máme tu exponáty od najstarších handrových bábik, drevených koníkov a ručne vyrábaných hračiek až po modernejšie, ako boli Merkur alebo diaprojektor,“ informovala pracovníčka múzea Jana Barčáková.

Nedeľňajšie pikniky

Záujem návštevníkov sa rozhodlo múzeum zvýšiť aj organizovaním nedeľňajších piknikov. „Prvý mal svoju premiéru v máji a prekvapil nás záujem ľudí. Pre návštevníkov sme pripravili kultúrny program, jazdu vláčikom, areál bol k dispozícii aj cykloturistom,“ povedala Ďuranová. Ďalší piknik by sa mal konať v septembri.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM