Monika Földešiová Rôzne

Novinky v osvedčeniach evidencie vozidiel

Kupujete ojazdené vozidlo a bojíte sa, či nie je kradnuté? Nielen na polícii si jednoducho a rýchlo môžete overiť všetky údaje v osvedčení o evidencii vozidla, ale už aj doma.

Údaje uvedené v osvedčení o evidencii vozidla časť I si môžu občania prečítať na voľne dostupných informačných kioskoch. Sú umiestnené na všetkých pracoviskách evidencie vozidiel, ako aj na niektorých obvodných oddeleniach Policajného zboru, celkovo je inštalovaných 124 kioskov.

Pomocou informačného kiosku, do ktorého treba zasunúť polykarbonátovú kartičku, je možné získať informácie z rôznych oblastí. Porovná údaje na osvedčení s údajmi v systéme evidencie vozidiel. Sprístupní údaje o povinnom zmluvnom poistení vozidiel, o technických a emisných kontrolách, ak im vozidlo podlieha. Systém upozorní aj na skutočnosť, ak je vozidlo v pátraní.

Takúto kontrolu odporúčame kupujúcim vykonať ešte pred administratívnymi úkonmi – prepise vozidla.

Novinkou je, že kontrolu vydaného osvedčenia o evidencii časť I si môže urobiť každý už aj doma. Je k tomu potrebné nainštalovať čítačku čipových kariet. Tú je možné kúpiť v špecializovaných predajniach. Pomocou tejto čítačky je možné skontrolovať pravosť údajov na osvedčení o evidencii časť I, ako aj pravosť údajov na elektronickom čipe. ** Všetky potrebné informácie, ako aj inštalačné súbory pre spustenie aplikácie pre kontrolu a čítanie tohto evidenčného dokladu, sú zverejnené na webovej stránke http://www.minv.sk/?…. Taktiež je dostupná aj jednoduchá príručka tejto aplikácie. ** Ministerstvo vnútra zaviedlo ešte minulý rok v júni vydávanie dvoch evidenčných dokladov k vozidlám. Osvedčenie o evidencii časť I – polykarbonátová kartička s kontaktným čipom a osvedčenie o evidencii časť II – v papierovej podobe.

Nakoľko predtým boli doklady v papierovom vyhotovení, ľahko a rýchlo sa ničili a trhali. Preto policajti vyšli v ústrety všetkým majiteľom vozidiel, tým, že manipulácia s takouto kartičkou je ľahšia a hlavne, má dlhšiu životnosť. Pri prihlasovaní vozidiel do evidencie, u už evidovaných vozidiel je možné požiadať o takúto výmenu za 12 eur (6 eur za papierové osvedčenie a ďalších 6 eur za polykarbonátové osvedčenie), v prípade, ak si občan príde vyzdvihnúť osvedčenie osobne na príslušné oddelenie dokladov a evidencií v čase úradných hodín. Je možné požiadať o doručenie osvedčenia na adresu domov alebo do zamestnania za správny poplatok vo výške 3 eur. Pri urýchlenej žiadosti do dvoch pracovných dní je poplatok za vydanie polykarbonátového osvedčenia za 24 eur. Takáto výmena dokladov však nie je povinná.

Zdroj: Prezídium PZ SR, Denisa Baloghová Foto: Maroš Palesch

NOVE_CITACKY_TP
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM