Rastislav Búgel Samospráva

Nové zastupiteľstvo sa zíde o deň skôr: Rozhodovať sa bude aj o primátorovom plate

Ustanovujúce zasadnutie Nitrianskeho mestského zastupiteľstva, ktoré vzišlo z novembrových komunálnych volieb, sa bude konať o deň skôr, ako radnica pôvodne avizovala. Nitriansky primátor Jozef Dvonč pred časom informoval, že prvé rokovanie novozvolených mestských poslancov sa uskutoční v utorok 9.

Ilustračný obrázok k článku Nové zastupiteľstvo sa zíde o deň skôr: Rozhodovať sa bude aj o primátorovom plate
Foto: Rastislav Búgel

Vedenie mesta napokon zvolalo zasadnutie o deň skôr. Nové zastupiteľstvo sa tak prvýkrát stretne už v pondelok 8. decembra.

Okrem oboznámenia sa s výsledkami novembrových komunálnych volieb bude súčasťou programu ustanovujúceho rokovania mestského parlamentu aj zloženie sľubu zvoleného primátora a poslancov. Zastupiteľstvo potom bude voliť členov mestskej rady i mestskej mediálnej rady. Hlasovať sa bude aj o zriadení výborov mestských častí, či o plate primátora. Dvonč ešte v novembri uviedol, že na ustanovujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva by sa už mali určiť aj jeho zástupcovia. V programe rokovania však tento bod chýba. Kto by sa mal stať nitrianskym viceprimátorom, zatiaľ nie je známe. Dvonč na ostatnom rokovaní zastupiteľstva mená svojich zástupcov prezradiť nechcel.

V uplynulom volebnom období mala v nitrianskom mestskom zastupiteľstve jednoznačnú prevahu koalícia strán Smer-SD, KDH a SNS. V 31-člennom poslaneckom zbore mala 28 kresiel, dve patrili nezávislým poslancom a jeden mandát mala SDKÚ-DS. Po novembrových voľbách prišla trojkoalícia o deväť miest. V nitrianskom zastupiteľstve získala 19 mandátov, osem patrí nezávislým, tri poslancom za stranu Sieť a jedno miesto zástupcovi hnutia NOVA. Nitrianskym primátorom zostáva Jozef Dvonč, ktorý bude vo funkcii už tretie volebné obdobie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM