Rastislav Búgel Správy

Nové turistické ďalekohľady: Pribudnú na hrade a Pyramíde

Na Nitrianskom hrade a Pyramíde v Zoborských vrchoch budú začiatkom leta nainštalované nové ďalekohľady. Dva binokulárne ďalekohľady zakúpila koncom minulého roka Nitrianska organizácia cestovného ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Nové turistické ďalekohľady: Pribudnú na hrade a Pyramíde
Foto: Rastislav Búgel

K ďalekohľadu na Pyramíde pribudne aj panoramatická mapa s vyznačenými najvýznamnejšími pamiatkami mesta. Návštevníci hradu i Pyramídy budú môcť ďalekohľady využívať zdarma, informovala Dana Póčiková z NOCR.

S pekným výhľadom

Pyramída poskytuje panoramatický výhľad na Nitru a široké okolie. Návštevníci mesta si ju často mýlia so Zoborom, ktorý na rozdiel od Pyramídy ponúka len obmedzený výhľad na východnú stranu. Najjednoduchšie sa turisti dostanú na Pyramídu a Zobor po náučnej trase. Začína sa pri Liečebnom ústave a pokračuje cez Pyramídu až na Zobor. Jej zvládnutie trvá menej zdatným turistom necelú hodinu.

Na Kalvárii s ďalekohľadom

Výhľad na Nitru majú návštevníci mesta aj z Kalvárie, na ktorej osadilo Mesto Nitra ďalekohľad už minulý rok. Dva týždne po jeho inštalácii ho stihli poškodiť vandali. Opravila ho firma, ktorá ďalekohľad mestu dodala. Ďalekohľad umožňuje vďaka svojmu uchyteniu o podstavec, ktoré je plynulo otočné o 360 stupňov, výhľad na celú Nitru. Na Kalvárii je osadená aj panoramatická tabuľa, na ktorej sú vyobrazené najdôležitejšie budovy v meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM