Tímea Kamenická Kultúra

Nové kreatívne centrum v Nitre: Zamerané má byť na európske kultúrne dedičstvo

V každom krajskom meste má vzniknúť kreatívne centrum. Mesto Nitra v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) naň už pripravuje podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Nové kreatívne centrum v Nitre: Zamerané má byť na európske kultúrne dedičstvo
Foto: Rastislav Búgel

Tieto centrá by mali slúžiť ako otvorený ateliér, kreatívne miesto pre fyzické aj právnické osoby, networkingové služby či služby na prenájom pracovného priestoru a technológií.

Kreatívne centrum má vyrásť na Martinskom vrchu a má byť prepojené s centrom mesta a kinom Palace. Vzniknúť tak má nová mestská štvrť so špecifickým zameraním na oblasť kultúry a kreatívnych odvetví. „Nitrianske kreatívne centrum by malo byť zamerané hlavne na vizuálne umenie, hudbu, scénické umenie, dizajn, reklamu a marketing so zreteľom na európske kultúrne dedičstvo,“ uvádza Dagmar Bojdová, vedúca odboru kultúry Mestského úradu (MsÚ) Nitra.

„Zámer vybudovania kreatívneho centra v Nitre sa pripravuje v súlade s možnosťami čerpania európskych zdrojov v rámci nového programového obdobia 2014 – 2020,“ prezradila Dagmar Bojdová. Projekt je súčasťou Regionálnej integrovanej územnej stratégie Nitrianskeho samosprávneho kraja (RIUS).

Koordináciu podpory kultúrneho a kreatívneho priemyslu zabezpečuje Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky (MK SR). Mesto Nitra postupne zabezpečuje základné podmienky pre oprávnenosť čerpania prostriedkov, prípravu územnoplánovacej dokumentácie či majetkové vysporiadanie pozemkov.

Schvaľovací proces RIUS stále prebieha, avšak podľa informácií z riadiaceho orgánu budú na schválené stratégie nadväzovať regionálne akčné plány. Následne by sa mala uskutočniť druhá fáza mapovania subjektov kultúrneho a kreatívneho sektora s dôrazom na podnikateľský sektor, ktorý je poskytovateľom služieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM