Rastislav Búgel Samospráva

Nové ceny parkovného a modré pruhy: Cez SMS si lístok v Nitre stále nekúpime

V Nitre pribúdajú modré pruhy, ktoré označujú platené parkovanie. SMS však stále na uhradenie lístka nekúpime.

Ilustračný obrázok k článku Nové ceny parkovného a modré pruhy: Cez SMS si lístok v Nitre stále nekúpime
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra už má všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o dočasnom parkovaní. Jeho znenie na rokovaní odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo. V Nitre doteraz takéto VZN chýbalo a práve jeho absencia bola dôvodom, pre ktorý niektorí vodiči odmietali platiť parkovné. Podľa legislatívy, ktorá vstúpila do platnosti vlani v novembri, musí mať mesto, ktoré vyberá poplatky za parkovanie, schválené aj príslušné VZN. Tým, že Nitra takéto nariadenie schválené nemala, podľa prokuratúry nemohol magistrát ani ukladať fyzickým a právnickým osobám žiadne povinnosti.

Podľa Dvonča bez dôvodu

Niektorí vodiči v Nitre preto poplatky za parkovanie odmietali uhrádzať, iní sa zasa dožadovali vrátenia peňazí. Radnica sa však bráni tým, že parkovanie v Nitre nemuselo byť upravené VZN, pretože správcom miestnych komunikácií nebolo mesto, ale organizácia Mestské služby. „My sme im zverili do správy aj parkovanie ako podnikateľskú činnosť, preto sme ani nemali dôvod prijímať VZN,“ povedal primátor Jozef Dvonč.

Pristúpili k prijatiu

Mesto však napokon nové nariadenie o dočasnom parkovaní pripravilo a poslanci ho schválili. Podľa primátora to však nebolo na nátlak prokuratúry ani občanov, ale v dôsledku zavádzania nového systému parkovania v meste. „My sme zužovali počet okruhov parkovania zo štyroch na dva, aby sme systém zjednodušili. Zároveň sme rozširovali počet ulíc, na ktorých sme chceli zaviesť reguláciu parkovania a jeho spoplatnenie. Momentálne je to všetko technicky tak pripravené, že sme pristúpili aj k prijatiu všeobecne záväzného nariadenia,“ vysvetlil Dvonč.

Modré čiary

Podľa pôvodného znenia VZN sa mal poplatok za parkovanie zvýšiť. Poslanci napokon rozhodli, že sa ceny iba zaokrúhlia. „Nedvíhali sme parkovné. Celkový náš prístup je taký, že nemáme záujem dvíhať cenu za parkovanie v Nitre, ale máme záujem o reguláciu dopravy. A to bez plateného parkovania v súčasnej situácii nevieme zvládnuť,“ povedal Dvonč. Ako pripomenul, nové ceny parkovného sa zvyšujú iba minimálne a súvisia so zaokrúhľovaním poplatkov. „Samotní ľudia sa sťažovali, že sa im ťažko platí 15 centov, tak sa táto suma zaokrúhlila na 20,“ skonštatoval primátor. V uliciach Nitry sa v posledných dňoch už začalo objavovať aj modré vodorovné dopravné značenie na miestach, kde je parkovanie spoplatnené. „Tento systém zvolil útvar hlavného architekta a občan, ktorý zastane na modrej značke, vie, že parkuje na platenom mieste. Tieto značenia sa ešte priebežne dopĺňajú,“ povedal primátor.

Zatiaľ bez sms parkovného

Nitrianska radnica zatiaľ neplánuje do systému výberu parkovného zaviesť platenie pomocou SMS správy. Problémom je, že časť zo zaplatenej sumy zostáva u operátora. „Vyhodnocujeme to. Je možné, že sa zavedie platenie parkovného cez SMS správy až v rámci celkovej elektronizácie mesta, ktorú chystáme. Projekt sa rozbieha a verím, že na budúci rok by to mohlo byť,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM