Rastislav Búgel Kultúra

Nová premiéra v Divadle Andreja Bagara: Vžite sa do role ilegálnych prisťahovalcov

Čínsko-vietnamsko-thajský fast food je hlavným dejiskom inscenácie Zlatý drak, ktorú v týchto dňoch uvádza v premiére Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Autorom hry je súčasný nemecký dramatik Roland Schimmelpfennig.

Ilustračný obrázok k článku Nová premiéra v Divadle Andreja Bagara: Vžite sa do role ilegálnych prisťahovalcov
Zdroj: TASR

V Zlatom drakovi sa snaží priblížiť svet ilegálnych prisťahovalcov, ktorí sa pohybujú mimo zákona a ktorí napríklad nemôžu zájsť ani k zubárovi, keď ich rozbolí zub, ani na políciu, keď ich niekto núti k prostitúcii.

„Tento autor dnes reprezentuje taký veľmi úletový spôsob pohľadu na zobrazovanie problémov, ktoré nás ťažia. Je to taký akoby divadelný úlet, v ktorom hrá päť hercov a celé to je také trošku kabaretno-premenlivé,“ povedal o inscenácii jej režisér Svetozár Sprušanský.

Podľa jeho slov Zlatý drak je inscenácia, ktorá hovorí o téme prisťahovalcov a o ľuďoch, ktorí žijú vedľa nás. „No my o nich veľa nevieme, o ich zložitých príbehoch. Môže sa však stať, že ich osudy sa previažu a zviažu s našimi osudmi a ani o tom nevieme. Zasiahnu do našich životov tak radikálne, že sa nám z toho až zatočí hlava. Schimmelpfennig svoju hru epicky schladil a pridal do nej rozprávkové ingrediencie, vtipnú štipku soli, ostré čili korenie prekvapenia a scény rozkúskoval ako suši maki. Výsledok je poetický, brutálny, dojímavý, záhadný i zábavný,“ dodal Sprušanský.

Hru do slovenčiny preložila Katarína Motyková, autorkou scény a kostýmov je Dorota Cigánková. V inscenácii účinkuje Juraj Ďuriš, Lenka Barilíková, Jana Kovalčíková, Marcel Ochránek, Martin Fratrič a Martin Šalacha.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM