Rastislav Búgel Rôzne

Nová poštová známka: Dostal sa na ňu Svetový kongres esperanta v Nitre

Svetový kongres esperanta, ktorý sa koná v Nitre, sa dostal na poštovú známku. Vydala ju Slovenská pošta, a.s., a jej nominálna hodnota je 1,20 eura.

Ilustračný obrázok k článku Nová poštová známka: Dostal sa na ňu Svetový kongres esperanta v Nitre
Zdroj: TASR

Novoemitovanú poštovú známku prezentovali zástupcovia Slovenskej pošty počas slávnostného otvorenia 101. ročníka svetového kongresu, ktorý sa koná prvýkrát v histórii na Slovensku. Verejnosť mala k dispozícii aj príležitostnú poštovú priehradku pri aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

Motívom poštovej známky s rozmermi 44,1 × 26,5 milimetra je konceptuálne zobrazenie komunikácie medzi ľuďmi rôznych národností, ktoré reprezentuje ideu esperanta ako univerzálneho, nadnárodného jazyka, informovala hovorkyňa Slovenskej pošty, a.s., Iveta Dorčáková. Poštovú známku vytlačila technikou ofsetu v počte 300.000 kusov tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.

Súčasne s poštovou známkou boli vydané aj sprievodné filatelistické produkty, ako sú obálka prvého dňa (FDC) a pamätný list, oba s nalepenou známkou opečiatkovanou FDC pečiatkou s domicilom Bratislava. Motívom prítlače FDC sú ľudia komunikujúci spolu na pozadí dominanty Nitrianskeho hradu. Motívom FDC pečiatky je logo 101. svetového kongresu esperanta. Námetom pamätného listu je konceptuálne zobrazenie komunikácie medzi ľuďmi rôznych národností, analogické s motívom poštovej známky. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC, FDC pečiatky a pamätného listu je významný slovenský grafik, akademický maliar Igor Benca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM