Rastislav Búgel Kultúra

Nórske fortissimo na nitrianskom festivale Ars Organi

Kostru tretieho nedeľného koncertu medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra 2012 13. mája v Kostole sv. Ladislava tvoril hudobne i obsahovo náročný repertoár v podaní Severana Larsa Notta Birkelanda.

Mladý Nór pricestoval na Slovensko a do mesta pod Zoborom počas uplynulého víkendu priamo z Vietnamu. Ako nám v rozhovore prezradil, úprimne sa tešil z návštevy našej krásnej stredoeurópskej krajiny a z pozornosti pohostinných ľudí.

„Na Slovensku som po prvý raz vďaka vášmu festivalu. Je perfektne zorganizovaný a publikum reaguje veľmi pohotovo a citlivo. Nečakal som, že kostol bude zaplnený a uvidím tu toľko mladých ľudí,“ vyjadril sa Birkeland tesne po koncerte.

"Preferujem pestrý program. Preto som pre dnešný večer zvolil tvorbu francúzskych, nemeckých, talianskych a našich, škandinávskych skladateľov. Mojou interpretáciou chcem povedať čo najviac a tlmočiť rôzne stránky života. Hudbou sa dá opísať hĺbka, vážnosť, hravosť, oheň, útočnosť, vzrušenie, humor i ticho. Do mojich vystúpení sa snažím vložiť všetko a v poslucháčoch vyvolať celú škálu emócií, " doplnil organista.

Nitra tlieskala zmesi hudobného baroka či romantiky a severskej duchovnej moderny, dielam organistov z hlavnej katedrály v Oslo i parížskej Notre Dame, efektnej hre lakťami a dlaňami, farbe vysokých píšťal i vibrácií najhlbších tónov, a napokon finále organového recitálu v podobe prostého nórskeho vďakyvzdania Bohu. Plnokrvný výkon umelca si prišla do Nitry osobne vychutnať i veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku, J. E. Trine Skymoen so sprievodom.

Nasledujúci koncert festivalu Ars Organi 20. mája v evanjelickom Kostole Sv. Ducha bude festivalovou i nitrianskou premiérou štvorručnej hry na organe v podaní dvoch vynikajúcich domácich umelcov. O 19. hodine zasadnú spoločne za kráľovský hudobný nástroj umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Mária Plšeková a pedagóg Univerzity Konštantína Filozofa a Tralaškoly Marek Štrbák.

Prvá polovica ich spoločného koncertu bude „klasicky vážna", zostavená z diel G. F. Händla, L. v. Beethovena a G. Merkela. Druhá polovica prispeje do dramaturgickej mozaiky festivalu odľahčeným a menej známym repertoárom, budú sa v nej skloňovať mená autorov J. Langlais, P.D. Q. Bach, J. M. Michel, R. Dinda a H. P. Sousa. Viac informácií o programe festivalu, jeho poslaní, vzniku a histórii nájdete na webovej stránke www.organfest.sk.

Text: Silvia Struhárová Foto: Roman Plšek

ao3
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM