Lucia Lauková Správy

NKÚ spúšťa veľkú kontrolu nemocníc: Prebehne aj v Nitre!

NKÚ sa rozhodol, že si posvieti na prsty viacerým zdravotníckym zariadeniam. Kontrolou chce zistiť ako hospodária. Nevyhne sa jej ani Nitra.

Ilustračný obrázok k článku NKÚ spúšťa veľkú kontrolu nemocníc: Prebehne aj v Nitre!
Foto: Rastislav Búgel

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) si posvieti na zdravotnícke zariadenia. Úrad 18. marca 2016 oznámil, že počas dvoch rokov sa ich chystá preveriť viac ako 40. Pôjde o fakultné, univerzitné i regionálne nemocnice, centrá pre liečbu drogových závislostí či špecializované ústavy.

Kontrole sa podľa hovorkyne NKU Daniely Bolech Dobákovej nevyhne ani Fakultná nemocnica v Nitre. Nebude však jediná.

„V prvej etape prebehne kontrola vo fakultných nemocniciach v Banskej Bystrici, Prešove, Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Trnave a okrem košickej aj v univerzitná nemocnica v Bratislave,“ priblížila ďalej hovorkyňa NKÚ. Ďalej dodala, že analýzy poukazujú na opakujúce sa nedostatky v hospodárení, obstarávaní majetku a služieb či správe majetku nemocníc.

Kontrola má preveriť či efektívne hospodária s peniazmi na zdravotnú starostlivosť i to, ako sú pripravené na elektronické zdravotníctvo a nový platobný mechanizmus DRG. Kontrolóri sa zamerajú na obdobie posledných piatich rokov.

Úrad preverí aj nákupy a využívanie zdravotníckych prístrojov nad 200 000 eur. „Kontrolné skupiny porovnajú ceny prístrojov s bežnými cenami na trhu porovnateľných prístrojov s podobnými parametrami, teda či sú ceny prístrojov a náklady na ich opravu primerané. Porovnaním jednotlivých zariadení je zámerom zistiť, ktoré zariadenia poskytujú zdravotnú starostlivosť na vyššej a ktoré na nižšej medicínskej úrovni a aké sú na to dôvody. Kontrolóri sa zamerajú aj na trend zadlžovania nemocníc či na investície do majetku,“ doplnila Bolech Dobáková.

NKÚ v súčasnosti preveruje aj štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňou. Dôvodom sú zmluvy pre tetu jej bývalého šéfa Marcela Foraia aj zmluvy s Klinikou Kostka. Na požiadavku Národnej kriminálnej agentúry preveruje aj vzťahy s jedným z dodávateľov poisťovne pre možné zvýhodňovanie veriteľa vo vzťahu k iným. Výsledky kontroly by mali byť známe v máji.

Môže vás zaujímať:

Skvelá správa: Nitrianska nemocnica získala špeciálne kreslá pre onkologických pacientov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM