Rastislav Búgel Samospráva

Nitriansky rozpočet by mal presiahnuť 45-miliónov: Najviac peňazí bude z daní

Rozpočet Nitry by mal na budúci rok presiahnuť sumu 45 miliónov eur. Vyplýva to z východísk rozpočtu mesta na rok 2015, ktoré spracovala radnica.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky rozpočet by mal presiahnuť 45-miliónov: Najviac peňazí bude z daní
Foto: Rastislav Búgel

Najväčšiu časť príjmov budú tvoriť dane z príjmov fyzických osôb. Magistrát odhaduje, že v roku 2015 by mohol z daní získať 19 200 000 eur, čo je o 400 000 eur viac ako v tomto roku.

Príjmy z daní

Výrazným zdrojom príjmov mesta je aj daň z nehnuteľnosti, ktorá má podľa odhadov priniesť do rozpočtu osem miliónov eur, teda takmer o 300 000 eur viac, ako radnica vybrala v tomto roku. Necelé tri milióny eur budú tvoriť príjmy z ďalších daní a poplatkov. Napríklad z dane za psa, za komunálne odpady či predajné automaty. Rozpočet okrem toho budú napĺňať aj peniaze utŕžené za prenájom mestského majetku, za ktorý chce magistrát získať v roku 2015 viac ako 1,8 milióna eur. Nezanedbateľnou položkou v príjmoch sú aj rôzne granty a transfery v odhadovanej sume takmer 9,5 milióna eur.

Návrh výdavkov

Súčasťou východísk rozpočtu mesta Nitra na rok 2015 je aj návrh výdavkov a nevyhnutných požiadaviek, ktorý je spracovaný za jednotlivé kapitoly rozpočtu, za odbory úradu i organizácie zriadené mestom. „Nevyhnutné požiadavky vyplývajú zo záväzných predpisov, z platných uznesení mestského zastupiteľstva a uzatvorených zmlúv, u ktorých je predpoklad platnosti v nasledujúcom roku. Limity výdavkov sú navrhnuté tak, aby všetky zákonné povinnosti mesta boli v budúcoročnom rozpočte finančne pokryté. Návrh limitov počíta aj s dotáciami do sociálnej oblasti a športu,“ uviedol vedúci odboru ekonomiky a rozpočtu na mestskom úrade Ivan Daniš.

Nový mestský parlament

Východiskami rozpočtu Nitry na budúci rok sa budú zaoberať mestskí poslanci na rokovaní 9. októbra. Samotný rozpočet mesta by mali schvaľovať v decembri členovia mestského zastupiteľstva, ktorí budú zvolení v novembrových komunálnych voľbách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM