Rastislav Búgel Samospráva

Nitriansky okres má druhý najvyšší počet obyvateľov: V budúcnosti bude ešte stále rásť!

Nitriansky okres patrí medzi okresy s najvyšším počtom obyvateľov na celom Slovensku. V súčasnosti mu patrí druhé miesto v počte obyvateľov. V budúcnosti by mal stále rásť. Prečítajte si zaujímavé zistenia o našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky okres má druhý najvyšší počet obyvateľov: V budúcnosti bude ešte stále rásť!
Zdroj: Dnes24.sk

Do roku 2035 sa zvýši priemerný vek obyvateľstva vo všetkých súčasných 79 okresoch Slovenska. Takmer v 90 percentách okresov zaznamenajú prirodzený úbytok obyvateľov. Nitra však medzi klesajúcimi nebude. To sú výsledky najnovšej Prognózy vývoja obyvateľstva v okresoch SR. Zostavili ju Výskumné demografické centrum INFOSTAT, Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave a Prognostický ústav SAV.

Nitriansky okres bude rásť

Nitriansky okres je okresom s druhým najvyšším počtom obyvateľov na celom Slovensku. V roku 2012 žilo v okrese Nitra 159 761 obyvateľov. Podľa prognóz je počet obyvateľov na rok 2035 odhadovaný na 163 007. To znamená neprestajný nárast obyvateľstva v našom okrese.

„Medzi okresmi na prvých troch miestach sa neočakáva žiadna zmena. S odstupom najväčší je okres Prešov a ďalšie dva okresy Nitra a Žilina zostávajú taktiež odstúpené od ostatných okresov. Len tieto 3 okresy budú mať v roku 2035 viac ako 160 tis. Obyvateľov,“ píše sa v prognóze.

Vysoký populačný potenciál

Najväčší populačný potenciál z okresov Nitrianskeho kraja má momentálne okres Nitra, ktorý obsadil 31. miesto v celoslovenskom meradle. Prognózovaný počet obyvateľov v okrese Nitra je na rok 2035 až 163 007, čo predstavuje postupný nárast o 0,83% (3 246 obyvateľov).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM