Rastislav Búgel Samospráva

Nitriansky kraj sa pripojí k ekologickému turizmu: Cieľom je vytvorenie atraktívnej destinácie

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa zapojí do projektu „Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne“. Pridá sa tak k Bratislavskému a Trnavskému samosprávnemu kraju, bratislavskej mestskej časti Vrakuňa a obciam Most pri Bratislave, Zálesie, Malinovo, Kolárovo a k lodenici v Šamoríne.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj sa pripojí k ekologickému turizmu: Cieľom je vytvorenie atraktívnej destinácie
Zdroj: TASR

Účastníkom projektu v celkovej hodnote tri milióny eur je na maďarskej strane mesto Mosonmagyaróvár, ktoré združuje investície a aktivity 25 obcí v rôznych lokalitách na Mošonskom Dunaji.

Ako uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, cieľom tri roky trvajúceho projektu je zvýšenie atraktivity a návštevnosti cezhraničného regiónu v Podunajskej oblasti. Aktivity v projekte sú zamerané na dosiahnutie ucelenej cezhraničnej destinácie, ktorá bude spoločne propagovaná a bude poskytovať služby v oblasti rekreácie, relaxu, kultúry, športu a turizmu na území medzi a pozdĺž úsekov riek Malý a Mošonský Dunaj.

„Územie je špecifické fenoménom vody, kde oba toky vytvárajú najrozsiahlejšiu vnútrozemskú deltu v Európe. Splavy a cyklistika v spojení s kultúrou a gastronómiou Žitného ostrova sú základom pre rozvoj spoločnej destinácie, ktorá vie byť atraktívna nielen pre obyvateľov územia, ale aj pre zahraničných turistov. Ekologický turizmus vo forme vodnej turistiky a cykloturistiky poskytne návštevníkom zaujímavé zážitky z pobytu v regióne,“ uviedol Guťan. V rámci projektu bude na viac ako 30 miestach dobudovaná rekreačná infraštruktúra spolu s pontónmi a prístaviskami na Malom a Mošonskom Dunaji. Vybudované objekty budú napojené na existujúce i plánované cyklotrasy.

Najdôležitejšími aktivitami NSK v projekte bude vývoj spoločného webového nástroja a mobilnej aplikácie, realizácia workshopov, printové výstupy či tvorba videoklipu. Na území Nitrianskeho kraja sa do aktivít zapojí aj mesto Kolárovo, ktoré sa bude podieľať na budovaní nového prístavu pre lode v blízkosti Malého Dunaja a stavbe cyklotrasy pozdĺž hrádze pri tomto vodnom toku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM