Lucia Lauková Správy

Nitriansky Jaguar plánuje rozšírenie: V priemyselnom parku chce postaviť BATERKÁREŇ

Závod Jaguar Land Rover v Nitre plánuje postaviť novú halu. Vyrábať by sa v nej mali automobilové batérie.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky Jaguar plánuje rozšírenie: V priemyselnom parku chce postaviť BATERKÁREŇ
13
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Automobilka Jaguar Land Rover v Nitre plánuje postaviť v nitrianskom priemyselnom parku novú výrobnú halu. Vyrábať by sa v nej mali batériové jednotky. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

„Zmena navrhovanej činnosti uvažuje s vybudovaním novej výrobnej haly na výrobu batériových jednotiek a tiež s rozšírením haly montáže a finalizácie. Zmena navrhovanej činnosti tiež rieši vybudovanie spevnenej plochy, na ktorej bude inštalovaný hotový certifikovaný výrobok – mobilný stan, ktorý bude slúžiť na skladovanie materiálu pre výrobu a skladovanie hotových výrobkov,“ stojí v predloženom zámere.

Prečítajte si tiež

Zmena podľa automobilky rieši rovnakú technológiu výroby batérií avšak uvažuje s menšou zastavanou plochou či odlišným umiestnením budovy v rámci areálu už existujúceho areálu Jaguar Land Rover Slovakia s.r.o.

„Zmenou navrhovanej činnosti nebude prekročená súčasná výrobná kapacita 150 000 vozidiel za rok,“ dodáva závod.

Výroba elektromobilov

Automobilka ešte vlani avizovala postupnú prípravu na výrobu elektromobilov. Tie by v Nitre chceli začať vyrábať ešte v tomto desaťročí.

„Som nadšená, že môžem oznámiť, že náš fantastický moderný závod v Nitre bude ešte v tomto desaťročí vyrábať elektrické vozidlá ako súčasť našej stratégie elektrifikácie,“ povedala vlani v októbri výkonná riaditeľka JLR pre priemyselné operácie Barbara Bergmeier.

Do budúcnosti spoločnosť JLR investuje 15 miliárd libier v priebehu piatich rokov, aby transformovala svoje vozidlá na elektrické a do roku 2039 sa stala bezuhlíkovou spoločnosťou.

To podľa automobilky zahŕňa elektrifikáciu značiek Range Rover, Defender, Jaguar a Discovery a uvedenie deviatich čisto elektrických modelov do roku 2030.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Automobilka Jaguar Land Rover v Nitre
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM