Správy

Nitriansky hrad získal OCENENIE: Dominante mesta udelili Zlatý špendlík

Ocenenie Zlatý špendlík sa na Slovensku udeľovalo prvýkrát. Jeden putoval aj do Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky hrad získal OCENENIE: Dominante mesta udelili Zlatý špendlík
13
Galéria

Nitriansky hrad získal ocenenie Zlatý špendlík. Stal sa jedným z ôsmich hradov a zámkov na Slovensku, ktoré toto ocenenie získali. Na základe používateľských recenzií ho udeľuje spoločnosť Google, ktorá o tom TASR informovala.

Veronika Pleštinská, riaditeľka neziskovej organizácie Castellum, pod ktorého správu Nitriansky hrad patrí, ocenenie vníma ako významnú spätnú väzbu, ktorú návštevníci odovzdali formou recenzií.

Prečítajte si tiež

„Zároveň je odmenou aktivít inštitúcií, ktoré to neraz v úsilí o záchranu a zveľaďovanie kultúrno-historických pamiatok nemajú ľahké,“ povedala Pleštinská. Zlatý špendlík sa na Slovensku udeľuje prvýkrát, a to v kategórii hradov a zámkov. Ocenené kultúrne pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií.

Nitriansky hrad je v súčasnosti sídlom Nitrianskeho biskupstva. Jeho história siaha do 9. storočia. Posledné archeologické výskumy dokazujú existenciu palácovej stavby na tomto mieste už v 11. storočí. Tisícky návštevníkov láka najmä Katedrála sv. Emeráma, Diecézne múzeum, ale aj výhľad z katedrálnej veže.

Súčasťou hradného komplexu je tiež Biskupský palác. Posledné desaťročie sa nieslo v znamení revitalizácie a kultivácie hradného areálu či tvorby nových expozičných priestorov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nitriansky hrad
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM