Monika Földešiová Rôzne

Nitriansky Foxconn necháva ľudí doma bez mzdy

Jedna z najväčších fabrík a motor slovenskej ekonomiky nitriansky Foxconn tlmí výrobu a necháva niekedy ľudí doma bez mzdy. Informoval o tom denník Pravda.

Doterajšie platy zamestnancov na úrovni 420 eur v čistom sa tak krátia. Odbory aj inšpektorát práce tvrdia, že pracovníkom aj pri odstávke patrí časť platu. Taiwanská fabrika na výrobu televíznych obrazoviek, v ktorej pracuje približne 3000 ľudí, to odmieta.
Nitriansky závod je nástupcom fabriky Sony v Trnave, kde sa pracovníci tiež sťažovali na ohodnotenie aj pracovné tempo. Odborári tvrdia, že pre praktiky vedenia pripravujú otvorené protesty.
„Zamestnávateľ nám povie, že na druhý deň nemusíme prísť do práce a za ten čas, čo sme doma, nedostaneme ani euro,“ povedal Oto Masaryk, šéf odborov vo Foxconne. Podľa Inšpektorátu práce ide v tomto prípade o prekážku na strane zamestnávateľa. Ak teda podnik nemôže dať ľuďom prácu, môže sa s odbormi dohodnúť na vyplatení 60 % mzdy. „Nechať ľudí doma, a nezaplatiť im nič, je v rozpore so Zákonníkom práce,“ tvrdí právnička Odborového zväzu KOVO Simona Schuszteková.
Odbory sa tak rozhodli dať podnet na nitriansky Inšpektorát práce a ten fabrike nariadil dohodnúť sa na krátení platov s odborovou organizáciou. „Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou, najmenej 60 % jeho priemerného zárobku,“ povedal hlavný inšpektor práce v Nitre Martin Barbarič. Zároveň dodal, že túto dohodu nemožno nahradiť samostatným rozhodnutím zamestnávateľa. Podniku tak hrozí pokuta v desaťtisícoch eur.
Vedenie podniku napriek tomu tvrdí, že neporušuje Zákonník práce. „Spoločnosť Foxconn Slovakia vždy dodržiavala a dodržiava platný právny poriadok SR,“ povedala hovorkyňa Foxconnu Helena Windischová. Podľa zistení Inšpektorátu práce, ktoré má Pravda k dispozícii, však podnik porušil Zákonník práce v štyroch bodoch. Okrem nezaplatenia časti mzdy fabrika tiež nerovnomerne rozvrhovala pracovný čas, určovala rozvrhy pracovných zmien bez dohody s odbormi a zástupcom zamestnancov neposkytla žiadnu miestnosť na ich činnosť. V liste od Inšpektorátu práce sa tiež píše: „Záverom Vám oznamujeme, že zamestnávateľom vznesené námietky voči uvedeným zisteniam boli zo strany inšpektora práce odmietnuté.“ Toto rozhodnutie Inšpektorátu práce má samotná fabrika k dispozícií od konca apríla.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM