Monika Földešiová Rôzne

Nitrianski šachisti stratili šancu na postup do extraligy

Počas víkendu sa odohrali nitrianski šachisti niekoľko súbojov v 1. i 3. lige, okrem toho čakal niektorých i výjazd do Hlohovca na Grand Prix.

Doprastav Bratislava – NŠK Nitra 6,5:1,5 (za Nitru remizovali Debnár, Mokoš a Goruša) ŠK Budmerice – NŠK Nitra 4,5:3,5 (za Nitru zvíťazil Škreňo, remizovali Báňas, Maroš, Goruša, Dlhý a Zelovič)

V sobotu cestovali Nitrania do Bratislavy na zápas proti lídrovi tabuľky a len víťazstvo im mohlo uchovať nádej na postup do extraligy. Nitrania v značne oslabenej zostave však proti najsilnejšiemu družstvu súťaže nemali žiadnu šancu a vysoko podľahli. V nedeľu viedla cesta družstva NŠK Nitra do Budmeríc, kde bola reálna šanca na víťazstvo s možnosťou atakovať aspoň medailové priečky v tabuľke. Ani tento zápas však hosťom nevyšiel podľa predstáv, prehrali najtesnejším možným rozdielom a v tabuľke tak klesli až na 6.miesto.

[link=http://chess-results.com/tnr3855­9.aspx?lan=4]Výs­ledky a tabuľka[/link]

Nedarilo sa ani kolektívom v 3.lige Nitrianske céčko privítalo doma hostí z dedinky Kamenný Most pri Štúrove. Nitra D cestovala do Komárna, kde sa stretla s tamojším Déčkom. Žiaľ, obidve družstvá prehrali. Tím C urputne bojoval o druhú priečku v súťaži s priamym konkurentom. Kamenný Most bol posilnený o dvoch legionárov z Maďarska na prvých dvoch šachovniciach. Stretnutie malo pomerne dramatický priebeh, no neustále mali mierne navrch hostia a dokazuje to aj ich tesné víťazstvo. Jedinú výhru za domácich dosiahol Karcol. Páleš, Pereszlényi, Hrstka, Šimončič a Eremiáš I. remizovali. Dve prehry Balka a Jambricha znamenali celkovú výhru 4,5 – 3,5 pre Kamenný Most. Nitra C klesla v tabuľke na tretie miesto a na druhé sa pred ňu vyhupol práve jej súper. Nitra D sa chcela v Komárne s Déčkom popasovať o odpútanie z poslednej priečky. Vôbec to však nevyšlo a Nitrania dosiahli len štyri remízy Pindeša, Danka, Ručkaya a Rajčana. Zvyšní štyria naši: Knotek, Kručay, Tatarková a Kobida museli pred súpermi skloniť svojich kráľov. Celkový výsledok 6 – 2 pre Komárno vyzerá bolo jednoznačné. Déčko ostáva v tabuľke posledné a jeho šanca odpútať sa z tejto nelichotivej priečky v záverečnom kole je už len čisto teoretická.

[link=http://www­.c7c5.com/lea­gue.php?xid=o­verview&leagu­eid=3b12010&l­lng=svk]Výsled­ky[/link]

Šachová Grand – Prix pokračovala v Hlohovci Ďalšia zo série Grand – Prix sa presťahovala do Hlohovca. 13-členná výprava z Nitry chcela nadviazať na dobré výsledky spred týždňa v Osuskom, čo sa im nepodarilo splniť. I keď nesklamali, na medailové umiestenie to nestačilo. V Hlohovci sa zišlo všetko najlepšie čo hrá v Grand – Prix v západnej skupine v tomto roku. V 78-člennom poli mladých šachistov naše najhorúcejšie želiezko na víťazstvo Ľubomír Hladina začal víťazstvom. V 2.kole prekvapujúco prehral, a i keď v ďalších dvoch kolách vyhral, v 6. kole sa stretol s neskoršou víťazkou a keď neuspel, vidina víťazstva sa rozplynula. Ani celkové 5. miesto so ziskom 7 b.(rovnako ako bronzový medailista ), nie je zlé. Viac sa čakalo od Milana Chovana – 12. miesto so 6 b., a Andreja Beláka – 17. miesto so 5,5 b. 11-ročný Nicolas Lahučký začal veľmi dobre 3 kolá 3 b., no v ďalších 3 kolách s najlepšími neuspel, napokon skončil na 25. mieste s 5 b. Matej Bátora podával celý turnaj vyrovnané výkony a len prehra v 9. kole ho odsunula na 28. miesto s 5 b. Kristian Chrenko nesklamal a so ziskom 5 b. obsadil 31. miesto. Svoju dobrú výkonnosť potvrdila 10-ročná Martinka Hlavinová, ktorá skončila na 38.mieste so 4,5 b. 9-ročný Šimonko Kolník aj v tomto turnaji príjemne prekvapil a jeho 42. miesto so 4,5 b. je prísľubom do budúcnosti. Ďalší naši hráči – Stanislav Časný, Mariján Crnkovič, Jakub Borbéry, Tomáš Bátora – hrali podľa svojich možností. Už teraz môžeme povedať, že postup do semifinále západnej skupiny majú istú účasť – do 14 rokov Hlavina Ľ., do 11 rokov dievčatá Hlavinová M, do 11 rokov chlapci Lahučký N. Veľké šance postúpiť majú i Chovan M., Belák A., Bátora M., Ščasný S., o všetkom sa rozhodne v ďalšej sérii, ktorá sa začína v apríli. Zároveň s Grand – Prix sa uskutočnil aj Open turnaj pre ostatných. Aj v ňom sme mali zastúpenie Samuelom Hrstkom. Medzi 23 mladými šachistami Samko bojoval v poslednom kole o zlatú medailu, po prehre napokon vybojoval bronzovú medailu.

Zelovič, Maroš, Páleš

sach
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM