Lucia Lauková Kultúra

Nitrianske vinohrady budú v dobrých rukách: Študent SPU im rozumie ako málokto

V našom kraji vyrastá šikovný odborník na vinohrady. Mladý nitriansky študent Jakub nemá ďaleko od toho aby bol najlepším na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske vinohrady budú v dobrých rukách: Študent SPU im rozumie ako málokto
Zdroj: Andrej Tárnik

Nitrianska univerzita vychováva šikovného študenta, ktorý svoje zručnosti preukázal už na viacerých súťažiach. Zakaždým sa mu podarilo obsadiť popredné priečky. Jakub Mankovecký (na fotografii vpravo) je študentom zahradníctva na SPU v Nitre v tomto roku získal druhé miesto v kategórii junior na odborných Majstrovstvách Slovenska v reze viniča hroznorodého.

Ako prezradil Andrej Tárnik, na súťažiach sa hodnotí tvar po reze, výber rodivého dreva a čapíka, počet púčikov na ťažni a čapíku, vyčistenie viničového kra, odstránenie suchých a nežiaducich častí viničového kra, hladkosť rezu, umiestnenie rezných rán na jednoročnom dreve a čapíkoch.

O jeho napredovaní mladého študenta hovorí aj fakt, že v roku 2015 skončil na majstrovstvách Slovenska na štvrtom mieste. „Na rovnakej súťaži v Českej republike obsadil kvalitnú tretiu priečku. Je potešujúce, že tak ako úspešne napreduje v štúdiu na univerzite, napreduje aj v praktických zručnostiach pri starostlivosti o vinohrad,“ povedal Andrej Tárnik.

Vinič v našom kraji sa teda nemusí obávať nedostatku skúsených odborníkov. „Zároveň je to dôkaz o tom, že náš kraj, ktorý má prívlastok aj kraj vína, má o svoju budúcnosť postarané,“ dodáva Andrej Tárnik.

Jakub Mankovecký na fotografii prvý zľava.
Jakub Mankovecký na fotografii prvý zľava. / Zdroj: Andrej Tárnik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM