Lucia Lauková Rôzne

Nitrianske NAJ: Zaujímavé prvenstvá, zapísané v histórii mesta pod Zoborom

Keď sa ponoríme do histórie Nitry, zistíme, že snáď niet budovy či uličky, ktorá by neskrývala nevšedný príbeh. Za všetkým stoja vynaliezaví ľudia, vďaka ktorým si Nitra môže pripísať viaceré prvenstvá.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske NAJ: Zaujímavé prvenstvá, zapísané v histórii mesta pod Zoborom
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé kino v Nitre

Prvé nitrianske kino vôbec, malo byť podľa webu nisys.sk otvorené 10. novembra v roku 1900. Išlo o kino Adlerovo – I. uhorské vedecké elektronické divadlo. Kino Chromo Biograph bolo v Nitre otvorené v roku 1905.

Prvé záhradné kino na Slovensku

Nitra si môže pripísať prvenstvo aj vo filmovej oblasti. Uvádza to mesto Nitra na svojom webe. Myšlienka zriadiť prvé záhradné kino na Slovensku v Nitre skrsla v hlave židovského podnikateľa Júliusa Starka. Kúpil pongrácovský dom na hlavnej ulici a v jeho záhrade zriadil prvé záhradné kino na Slovensku.

Prvé premietanie so zvukom

Na konte má aj ďalšie zásluhy. V čase keď sa v nitrianskych kinách ako Meteor, Apolo či Tatra premietalo len za hudobného sprievodu kúpil, podľa webu mesta Nitra,v roku 1930 tento istý milovník filmu aj kino Palace (postavené r. 1924), ktoré sa rozhodol zmodernizovať tak, aby sa v ňom mohli premietať najmodernejšie filmy, ktoré už boli so zvukom. „Premietačky v kine Palace prispôsobili na zvukový film, a tak sa uviedlo do prevádzky prvé zvukové kino na Slovensku. Prvým hraným zvukovým filmom bola americká snímka The singing fool (Spievajúci blázon) a premietala sa v marci 1930“ píše mesto Nitra. Ako sa dodáva na mestskej stránke, obrovský úspech podnietil Starka zriadiť vo svojej záhrade kino, ktoré fungovalo až do začiatku 80. rokov, kedy ho mesto zrušilo a pozemok previedlo na Nitrianske tlačiarne.

Smutný je však koniec vynaliezavého rodáka, ktorý sa zvrtol na jeseň 1944, keď ho z domu odviedla hliadka nemeckých vojakov. „Okresný súd v Nitre ho vyhlásil za mŕtveho a deň úmrtia stanovil na 31. 12. 1944,“ uvádza stránka mesta Nitra.

Prvá slovenská továreň na lietadlá

Kľúčovou postavou v Nitre, minimálne, čo sa letectva týka, bol Jaroslav Mráz, ktorý začiatkom jari 1941 založil v Nitre prvú slovenskú továreň na lietadlá s názvom MRÁZ. Už v roku 1942 pod vedením Rubliča vzniklo v Nitre prvé turistické a športové lietadlo Zobor 1.

Prvé lyžiarske preteky na Zobore

Známou osobnosťou, ktorej meno figuruje v histórii mesta Nitra, bol Július Gisser, ktorému pripisujeme viaceré zásluhy. Rozvíjal najmä športový život v Nitre. S jeho menom sú spojené napríklad aj prvé lyžiarske preteky v zjazde na Zobore. Konali sa v roku 1932.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM