Lucia Lauková Správy

Nitrianske NAJ: Pešia zóna ukrýva poklady, treba sa dobre pozerať a počúvať I.

Vraví sa, kto hľadá, nájde. Šikovní nitrianski architekti a výtvarníci zakomponovali na pešiu zónu zaujímavé odkazy.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske NAJ: Pešia zóna ukrýva poklady, treba sa dobre pozerať a počúvať I.
10
Galéria

Pešia zóna v Nitre nadobudla svoju tvár, akú poznáme dnes, pred 21 rokmi. Ako sa uvádza na webe mesta, 15. apríla 1996 sem pribudli i umelecké diela, ktoré v duchu veľkomoravských tradícií vytvorili nitrianski architekti a výtvarníci zo združenia Nitrava pod vedením architekta Tibora Zelenického. Slávnostne ju otvorili 5. júla 1996. Viaceré diela vytvoril aj akademický maliar, sochár a fotograf Marián Žilík, ktorý zomrel tento rok.

Meč mieru

Meč patrí azda medzi najznámejšie symboly pešej zóny. Ide o zväčšenú kópiu historického meča, ktorý pochádzal zo súboru pamiatok kniežacieho hrobu z 9. storočia. Meč je z bronzu. Na rukoväti výrazne dominuje ornament v spojení s podlhovastými ľudskými maskami.

Symbol tajomstva a viery

Zaujímavú symboliku skrýva aj studňa z bronzu o kúsok ďalej Na Vŕšku. Ide o vytvarovaný kameň obkolesený bronzovou mrežou. „Zúžený technický tvar sa znovu prudko rozširuje do symetricky vytvarovanej hlavice, ktorá symbolicky znázorňuje „prsník“ – symbol tajomstva a viery v budúcnosť života. Prítomnosť života – pumpovanie a pitie vody,“ uvádza sa na stránke mesta.

V objatí Veľkej Moravy

Nevšimnúť si nemôžeme žulovú fontánu, ktorú obteká voda. Láka najmä počas horúcich letných dní. Nachádza sa medzi stĺpmi s popínavou zeleňou. V hornej časti fontány vyviera voda a dopadá na podstavec a mizne v kruhovom objatí bronzovej mreže, v ktorej sa opäť skrýva symbol Veľkej Moravy. „Vyjadruje historickú spolupatričnosť a náväznosť súčasnosti s minulosťou. Hlavné teleso fontány je opracované z jedného bloku (žula),“ uvádza sa na stránke mesta.

Odkazy v detailoch

Historické odkazy sú zakomponované aj v detailoch. V podobe románskeho kostolíka v Dražovciach bol navrhnutý informačný pylón (ceruzka + tabuľa = informácia). Strieška plagátovacieho stĺpa má tvar prevzatý z tvaru strechy nad nárožím Ponitrianskeho múzea. „Kovové podpery pri kamenných stĺpoch predstavujú tri Svätoplukove prúty, ktoré sú na jednom konci pevne zviazané, ale na druhom sa už začínajú rozpletať… Vertikálna mreža, chrániaca stromy, sa špirálovito dvíha a naznačuje večný pohyb dopredu, možno rast stromu,“ píše sa na webe mesta.

Nitrianske NAJ: Pešia zóna ukrýva poklady, treba sa dobre pozerať a počúvať
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM