Peter Štrbo Správy

Šetrenie prinieslo ovocie: Župa má najnižší dlh a počíta s prebytkom 5 miliónov €!

Nitriansky samosprávny kraj bude v roku 2013 hospodáriť s prebytkom. Vyplýva to z rozpočtu NSK na rok 2013, ktorý tento týždeň schválili krajskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Šetrenie prinieslo ovocie: Župa má najnižší dlh a počíta s prebytkom 5 miliónov €!

Celkové príjmy rozpočtu sú plánované v hodnote 138 022 213 eur. Výdavky chce vyšší územný celok udržať vo výške 133 122 169, 73 eura. „Je tu rozdiel medzi príjmami a výdavkami v prospech príjmov. Rozpočet je teda prebytkový, pričom ten prebytok predstavuje sumu 4 900 043,27 eura. Jednoducho, šetríme. S tým sme my nikdy nemali problémy, takže sme nikdy nemali ťažkosti ani s hotovosťou, dokonca ani vo veľmi ťažkých časoch prvého volebného obdobia. Nikdy sme nepocítili to, že by sme neutiahli platenie svojich záväzkov,“ skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

Podľa jeho slov kraj už šiesty rok hospodári s konzervatívnym rozpočtom, vďaka čomu má na účte rezervu. „Tento rozpočet bol takto projektovaný. Čiže jeho architektúra už bola daná filozofiou, že rozpočet má byť konzervatívny. Pôvodný zámer bol aj ten, že by sme z vytvorenej rezervy mohli postaviť nové sídlo kraja. Budeme musieť zvažovať rôzne možnosti,“ povedal Belica.

Zároveň upozornil, že nitrianska župa má aj vďaka šetreniu najnižší dlh zo všetkých vyšších územných celkov. Ten v poslednom čase klesol z 33 percent na 28 percent z celkových príjmov kraja. „Aj vďaka tomu máme veľmi dobrú pozíciu pri čerpaní prípadných úverov na ďalší rozvoj kraja,“ povedal Belica.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM