Rastislav Búgel Rôzne

Nitrianska komunitná nadácia podporila 11 projektov: TOTO všetko vznikne v okrese

Nitrianska komunitná nadácia opäť pomáhala. Spolu so súkromnou spoločnosťou podporili 11 projektov poriadnou sumou peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska komunitná nadácia podporila 11 projektov: TOTO všetko vznikne v okrese
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska komunitná nadácia podporila 11 projektov v programe Reydel pre Nitru v hodnote 12 570 eur. Aktivity sú prínosné pre obyvateľov nitrianskeho okresu a týkajú sa tém: zdravie, kultúra a životné prostredie. Jedným z podporených projektov sú aj Gajdy. „Zámerom predkladateľov je zachovať a rozšíriť gajdošskú tradíciu v obci Veľké Zálužie, v rodisku významného gajdoša Jozefa Antalíka. V súčasnosti sa na Slovensku hra na gajdy nevyučuje. Cieľom projektu je preto usporiadať workshop hry na gajdy pre 15 mladých ľudí, čím vzbudia v obci záujem detí i mladých ľudí o hru na tento hudobný nástroj,“ informuje PR manažérka Nitrianskej komunitnej nadácie Petra Hadžová.

Vysadia stromčeky

Ďalší podporený projekt si dáva za cieľ zvýšiť záujem detí a širokej verejnosti o umeleckú kreatívnu tvorbu prostredníctvom niekoľkých kultúrnych podujatí. Zakúpia grafický lis, pomocou ktorého naučia deti počas osláv MDD ako funguje hĺbkotlač. Domov sociálnych služieb pre ŤZP deti a mládež v Nitre na Topoľovej zase zakúpi prístroj Dymap, ktorého funkcie eliminujú bolesti pacientov po mozgových obrnách. Prístroj je určený pre plne imobilných klientov odkázaných na polohovanie a vysádzanie. Zaujímavý je aj projekt v neďalekých Dražovciach. „V Dražovciach vznikne príjemná a bezpečná oáza pre hry detí. V prvej fáze zorganizujú brigádu rodičov, s podporou sponzora, ktorý je darcom 42 stromčekov. Každá rodina si vysadí svoj stromček a „ozdraví“ tak prostredie školského dvora,“ povedala Hadžová. Pribudne im tam aj šmykľavka a hojdačka s rebríkom. Projekt bude slúžiť deťom z MŠ v mestskej časti Dražovce a prvákom a druhákom zo ZŠ Sčasného.

Ihriská na plážové športy

Obyvatelia tiež vylepšia ihrisko na Čermáni v Nitre. Projekt vznikol z iniciatívy rodičov a detí, ktorých záujmom je zmeniť ihrisko na bezpečné, čisté a príjemné miesto trávenia voľného času. Pri zabezpečovaní hygieny pieskoviska a okolia sa rozvinula spolupráca s poslancom mestskej časti a MsÚ. Mesto ponúklo participáciu a zaslúžilo sa o nainštalovanie oplotenia, lavičiek, doskočísk a odpadkových košov. Na Dieloch v areáli sídla YMCA Nitra naopak vznikne multifunkčné ihrisko pre plážový volejbal a plážový futbal.

Súťaž záchranárov

Pre dobrovoľníkov a záchranárov z Červeného kríža organizuje SČK záchranársky beh prežitia v Obci Veľké Chyndice. Skupiny dobrovoľníkov nielen z Nitry, ale aj z Trnavy, Galanty, Bratislavy, Žiliny absolvujú celodenný pripravený okruh s rôznymi disciplínami. Okrem záchranárov si overia svoje zručnosti aj dobrovoľní psovodi, ktorí pracujú so záchranárskymi psami. „Z udeleného grantu chcú organizátori zabezpečiť najmä materiál na prvú pomoc, dezinfekciu a občerstvenie,“in­formuje Petra Hadžová.

Zaujímavá forma relaxu

V záujme organizátorov ďalšieho projektu je priblížiť knihy verejnosti, a to netradičnou, tvorivou a zaujímavou formou. Počas jedného dňa zmenia Kupeckú ulicu na Kníhkupeckú. Na ulici budú rozmiestnené stovky kníh a mesto doslova ožije literatúrou. Herci nitrianskych divadiel a študenti ZUŠ J. Rosinského budú nahlas predčítavať, spisovatelia a vydavatelia budú viesť diskusie, zorganizujú vernisáž ilustrácií. Súčasťou podujatia budú tiež hudobné vystúpenia mladých umelcov.

Dvor na ZŠ Sv. Svorada a Benedikta na Farskej ulici je ohraničený vysokou betónovou zástavbou bez zelene. Počas letných dní sa extrémne prehrieva a nemôže sa využívať. Výsadbou zelene chcú rodičia a pedagógovia prispieť ku skvalitneniu životného prostredia. Vytvorením prírodnej klímy sa rozšíria možnosti pre realizáciu voľno-časových aktivít a rozvoj ekologickej gramotnosti detí.

Študenti pripravia predstavenie

Medzi projektami sa nájde niečo aj pre milovníkov divadla. „Pôvodná slovenská dráma Tanec nad plačom patrí do klenotnice slovenskej dramatickej tvorby a je považovaná za jednu z najlepšie napísaných slovenských hier vôbec. Hru pripravia študenti konzervatória pod umeleckým vedením Petra Oravca. Naštudovanie diela bude prebiehať v troch skupinách. Herecké, hudobné i technické prvky zaistia samotní študenti pod dohľadom skúsených pedagógov,“ informuje Hadžová z Nitrianskej komunitnej nadácie.

Revitalizácia jazierka

Jazierko na Šindolke v Nitre bude revitalizované. Organizátori zlepšia kvalitu jazierka, ktorá sa vplyvom archeologického náleziska výrazne zhoršila. Vzniknú tak vhodné podmienky pre rastlinstvo a živočíšstvo, ale aj krajšie priestory pre okolie náleziska. „Dobrovoľníci z radov skautov odstránia odpad z jazierka a okolia, vytvoria na mieste informačné tabule a doplnia rastliny do biotopu. Upravenú oddychovú zónu budú môcť využívať nielen dospelí obyvatelia, ale aj študenti blízkej strednej školy,“ informuje Petra Hadžová.

Nitrianska komunitná nadácia podporila 11 projektov: TOTO všetko vznikne v okres
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM