Tímea Kamenická Rôzne

Nitranov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýbajú ani dubčekovské rožky!

Legendárne obchody, ktoré ovplyvnili našu mladosť či detstvo. Nitrania si zaspomínali na cukráreň, zelovoc aj zlatníctvo. V spomienkach nechýbali ani rady na banány.

Ilustračný obrázok k článku Nitranov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýbajú ani dubčekovské rožky!
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Nedávno sme vám priniesli článok Tuzex, Ryba…5 legendárnych obchodov za socíku, ktoré sme navštevovali v Nitre. Na našom facebooku sa však po uverejnení strhla vášnivá diskusia. Mnohým sa oživili spomienky a zoznam obľúbených obchodíkov a obchodov sa tak rozšíril.

Cukráreň

Na starú Cukráreň s červenými sedačkami spomína mnoho obyvateľov Nitry. Nachádzala sa na pešej zóne a v istých časoch ju obišiel len málokto. Podľa miestnych tam chodievali na čaj tí, ktorí neholdovali alkoholu. Dnes je budova, v ktorej sídlila schátraná a v spodnej časti sa nachádza butik. Cukráreň však bola veľmi obľúbenou a ľudia si tam vždy radi zamaškrtili. Spomína aj pán Milan: „A čo cukráreň oproti Mléčnemu baru a te ich červené kožené sedačkové boxy…keď zavrem oči, dočilku cítim ten ich smrad a očujem jak vŕzgajú.“ Pridáva sa aj pán Aurel: „A boli tam stĺpy obložené čérnýma skláma.“

Detský obchod

Na špecializovaný detský obchod oproti obchodnému domu Prior, kde dnes sídli butik, si tiež nejedna mamička z Nitry spomenie. „A čo tak klasické plienky, ktoré som kúpila oproti Prioru v detskom špecializovanom obchode na poukaz / na 120 ks / od lekárky, že čakám dieťa,“ spomína pani Michelle.

Zelovoc

Tovaru ani zďaleka nebolo toľko, ako dnes. Státie v radoch na banány si pamätajú z obdobia socializmu snáď vo všetkých mestách. Nie je tomu inak ani v Nitre. „Zelovoc na Kupeckej ulici – pred Vianocami sme s kolegyňami z práce stávali v dlhom rade na banány, pomaranče, mandarinky atď. A ak tovar priviezli cez pracovnú dobu, tak nás súdruh riaditeľ pustil z práce a my sme si to vďačne nadpracovali,“ hovorí pani Michelle. Zelovoc stál na Kupeckej ulici v miestach, kde dnes sídli podnik. Pôvodne sa tam predávali látky, neskôr vznikol už spomínaný zelovoc.

Zlatníctvo

Zlatníctiev máme dnes mnoho, no niečo takéto si už nevieme ani predstaviť. Pani Daniela spomína, ako im obrúčky predali len v prípade, že mali potrebný doklad. „A čo staré zlatníctvo, kde nám predali obrúčky iba na doklad z úradu.“ Takéto zlatníctvo bolo kedysi oproti Palárikovej ulici v miestach, kde dnes nájdeme parkovisko a banku.

U koňa

Išlo o pohostinstvo na autobusovej stanici. Budova, kam chodievali najmä študenti stavebnej školy. Otvárali už skoro ráno, pretože sa tam cestou na stanicu zastavovali ľudia, idúci do práce. „Často si tam pred robotou dali dáky frťan,“ spomína si pán Tomáš. „Predávali tam dubčekovské rožky,“ hovorí zas pán Gabriel. Pre tých mladších, ktorí tieto časy nezažili, išlo o veľké zahnuté rožky, často posypané makom. Na tieto rožky spomína mnoho skôr narodených. Podľa väčšiny sa im totiž tie dnešné vôbec nevyrovnajú.

Foto: ilustračné, Klub priateľov starej Nitry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM