Monika Földešiová Rôzne

Nitrania už nechú byť salámy

Obyvatelia Nitry začali spisovať petíciu na zmenu podoby pomenovania obyvateľa mesta Nitran – Nitrianka na podobu Nitrančan – Nitrančanka. Petíciu môžu ľudia podpisovať do konca tohto mesiaca.

Dobrovoľníci budú s petičnými hárkami chodiť po frekventovaných miestach v Nitre. Zmenu názvu môžu záujemcovia podporiť aj vo viacerých obchodoch, obchodných centrách či reštauračných zariadeniach. Organizátori petície predložia petíciu Ústrednej jazykovej rade ako poradnému orgánu ministra kultúry SR a Jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra SAV. „Každý týždeň nám prichádzajú požiadavky a otázky od ľudí týkajúce sa správneho vyslovovania obyvateľského mena Nitran – Nitrančan, preto sme sa podujali túto zmenu zapracovať do spisovnej slovenčiny,“ zdôvodnil potrebu petície jeden z organizátorov Ján Baran. Hlavným cieľom petície je zmena spisovnej slovenčiny a pridanie prípon k podobe obyvateľského mena „–ančan“ k jestvujúcim dvom príponám, ktorými sa tvoria obyvateľské mená, príponou -an a príponou –čan.

Nitrania už roky reagujú na oslovenie Nitran, Nitrianka so značnou nevôľou. „Nitran je len saláma,“ zdôvodňujú svoje vytrvalé hlásenie sa k pomenovaniu Nitrančan, Nitrančanka. Obyvatelia mesta majú svoj špecifický jazyk. Ortodoxnej nitránčine je venovaná aj samostatná webová stránka, kde každý záujemca nájde základné pravidlá tohto jazyka. Medzi jeho základné znaky patrí, že neexistujú dvojhlásky, ä, ani mäkké ľ, ô sa číta ako ó, „il“ na konci slovies v minulom čase sa číta ako „eu“, prípadne „ev“. Zhluk spoluhlások „dl“ sa číta ako dvojité l, „dn“ ako dvojité n. Pravidlo dokumentuje prvá nitránska veta: „Pallo myllo vella umyvalla, štrulla išla do divalla.“ Nitrančania zásadne nič nechcú, vždy len sťú. V Nitre nikto nechodí k Tescu či ku štadiónu, všetci chodia pri Tesco a pri štadión. Jazyk nepozná spodobovanie, nezaťažuje sa rytmickým krátením. Samozrejmosťou je aj slovná zásoba, ktorá sa od spisovnej slovenčiny značne líši, čo neraz spôsobuje problémy návštevníkom nielen zo zahraničia, ale aj z iných regiónov Slovenska.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM