Nitrania a veľkonočné stolovanie: Na tradičné jedlá v našom regióne zabúdame

Dobroty starých mám, ktoré nesmeli chýbať na veľkonočnom stole, sa aj v našom regióne vytrácajú. Šibačka a oblievačka sa ale veľkej obľube tešia stále.

Barbara Dallosová
Ilustračný obrázok k článku Nitrania a veľkonočné stolovanie: Na tradičné jedlá v našom regióne zabúdame
Zdroj: TASR

Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne. Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

,,Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková.

„Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala.

V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR

Odporúčame