Lucia Lauková Kultúra

Nitra vyčlenila 90-tisíc eur na podporu kultúry: TIETO projekty dostanú dotáciu

Najviac z celej sumy pôjde na záchranu a obnovu národných kultúrnych pamiatok a pamätihodností v Nitre. Okrem toho dostali dotáciu aj ďalšie zaujímavé projekty.

Ilustračný obrázok k článku Nitra vyčlenila 90-tisíc eur na podporu kultúry: TIETO projekty dostanú dotáciu
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica podporí v roku 2018 projekty zamerané na rozvoj kultúry a ochranu pamiatok sumou 90 000 eur. Z tejto sumy je 40 000 eur vyčlenených na záchranu a obnovu národných kultúrnych pamiatok a pamätihodností. Ďalších 38 000 eur pôjde na rozvoj, ochranu, tvorbu a šírenie duchovných a kultúrnych hodnôt. Zvyšných 12 000 eur je vyčlenených na menšie projekty s rozpočtom pod 2000 eur.

Záchrana pamiatok

Ako sa uvádza v materiáli, ktorý schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí, v rámci projektov zameraných na obnovu kultúrnych pamiatok sú dotácie smerované predovšetkým na podporu aktivít v areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu, na záchranu sakrálnych pamiatok, na prezentáciu archeologických nálezov a na obnovu pamätihodností Ni­try.

Rozvoj kultúrnych hodnôt

Z projektov zameraných na rozvoj kultúrnych hodnôt zasa radnica podporí projekty k 770. výročiu udelenia kráľovských výsad mestu a na ďalšie aktivity, ktoré sa týkajú významných výročí, historických udalostí a významných osobností. Mesto vyčlenilo dotácie aj na projekty, ktoré sa venujú Európskemu roku kultúrneho dedičstva, Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda a podporí tiež vznik pôvodnej tvorby s dôrazom na mesto Nitra.

Získali dotáciu

Medzi aktivitami, ktoré získali dotáciu je napríklad 34. ročník medzinárodného festivalu Agrofilm, Medzinárodný folklórny festival Akademická Nitra, vytvorenie stálej zážitkovej expozície o histórii v areáli Zoborského kláštora, nácvik muzikálu Jesus Christ Superstar na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, či podpora Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra i viacero pripravovaných inscenácií v nitrianskych divadlách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM