Správy

Nitra si zatiaľ úver brať nebude: Poslanci ODMIETLI rokovať, žiadajú presné čísla

Zastupiteľstvo odmietlo rokovať o návrhu na prijatie 10-miliónové úveru. Poslanci chcú vedieť, koľko financií mestu vlastne chýba.

Ilustračný obrázok k článku Nitra si zatiaľ úver brať nebude: Poslanci ODMIETLI rokovať, žiadajú presné čísla
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Mesto Nitra

Mesto Nitra si zatiaľ nebude brať desaťmiliónový úver, ktorým chcelo prefinancovať meškajúce platby za projekty podporené z fondov Európskej únie (EÚ). Mestskí poslanci na svojom štvrtkovom zasadnutí odmietli o vzatí úveru diskutovať, keď neschválili zaradenie materiálu do programu zasadnutia.

Podľa radnice je úver potrebný na prefinancovanie faktúr, ktoré majú byť zaplatené z európskych fondov. „Platby z riadiacich orgánov však meškajú a mestu hrozí, že sa dostane do platobnej neschopnosti z omeškania. Keby si štát plnil povinnosti načas, nemuseli by sme byť v tejto situácii. Samotný úver nebude splatný zo zdrojov mesta, ale z európskych fondov, keď prídu na účet,“ vysvetlila Marta Belicová z mestského úradu.

Prečítajte si tiež

Meškanie platieb

Primátor Marek Hattas pripomenul, že problém nespôsobilo mesto, no riešiť ho musí. „Potrebujeme byť rozpočtovo krytí, aby sa nám nestalo, že nám budú firmy odchádzať zo stavieb, dostaneme sa do problémov a nakoniec budeme musieť vracať eurofondy,“ zdôraznil Hattas.

„Predovšetkým malé stavebné firmy majú problém s dlhým čakaním na uhradenie ich faktúr. Už nám odišiel jeden zhotoviteľ z vnútrobloku na Štúrovej ulici. Problémy však majú aj väčšie firmy, ktoré realizujú napríklad revitalizáciu hradného kopca, mestský park, či stavajú podchod pod Univerzitným mostom. Už nám posielajú listy s upozornením,“ doplnil primátora vedúci investičného odboru na mestskom úrade Jaroslav Jazvinský.

Žiadajú viac informácií

Viacerí mestskí poslanci argumentovali tým, že na rozhodnutie o prijatí desaťmiliónového úveru nemajú dostatok informácií.

„Máme sa rozhodovať na základe hovoreného slova. Dajme si nejaký týždeň na prípravu podkladov na vyčíslenie nesplatených faktúr, aby sme mali čísla na stole, nech vieme koľko financií nám vlastne chýba,“ povedal mestský poslanec Štefan Štefek.

„Navrhujeme zasadnutie mimoriadneho mestského zastupiteľstva týždeň po voľbách, ale aj s presnými údajmi a bez strašenia,“ doplnil ho poslanec Igor Kršiak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM