Lucia Lauková Hokej

Nitra si pred finále oddýchnuť nestihla: Kutálek chce získať titul

Nitra je odhodlaná získať titul. Aj keď medzi zápasmi nemajú hráči veľa času na oddych, proti súperovi si veria.

Ilustračný obrázok k článku Nitra si pred finále oddýchnuť nestihla: Kutálek chce získať titul
Foto: Rastislav Búgel

Hokejisti HK Nitra sa po dvoch rokoch opäť prebojovali do finále play off slovenskej Tipsport Ligy a veria, že tento raz už siahnu na premiérový titul v klubovej histórii. Proti súperom z Banskej Bystrice sa spoliehajú najmä na svoju ofenzívnu silu a chcú diktovať tempo hry.

Séria bola vyčerpávajúca

Nevýhodou „corgoňov“ je krátky čas na regeneráciu. Do finále totiž viedla poriadne komplikovaná cesta cez húževnatých Zvolenčanov. Nitrania s nimi prehrávali po piatom zápase semifinále 2:3, no posledné dva zvládli na výbornú. Na súperovom ľade triumfovali 5:2 a postup spečatili jednoznačným domácim víťazstvom 4:0. Sedemzápasová séria však ubrala veľa síl. „Bola veľmi vyčerpávajúca, no myslím si, že každému dodá silu fakt, že sme vo finále. My aj Bystrica sme hladní po titule a ja pevne verím, že to hokejové šťastie sa konečne prikloní k Nitre a získame premiérový titul,“ uviedol Marek Slovák, s 50 bodmi v 65 zápasoch druhý najproduktívnejší hráč mužstva.

Už v utorok proti Bystričanom

Kým po štvrťfinálovom triumfe nad Žilinou 4:0 na zápasy mali 13-dňovú pauzu, teraz iba tri. V sobotu večer vyradili Zvolen, v utorok už nastúpia proti Bystričanom. Malou výhodou je aspoň to, že ako druhý tím po základnej časti nemuseli cestovať. „Semifinálová séria bola veľmi náročná a zobrala nám veľa síl. Odohrali sme sedem zápasov a ani jeden z nich nebol jednoduchý. Nemali sme veľa času na oddych. V nedeľu regeneračný tréning, teraz v pondelok klasika a v utorok už ideme na to,“ povedal tréner Antonín Stavjaňa. Zdravotný stav svojho kádra pochopiteľne nechcel komentovať, aby neprezradil prípadné slabiny.

Odlišné herné štýly

Vo finále sa stretnú odlišné herné štýly. Tím spod Zobora je povestný svojou ofenzívnou silou, kombináciami a aktívnym herným prejavom. Bystričania sa zameriavajú skôr na pevnú obranu a fyzickú hru do tela. „Ak si spomenieme na prvé dva zápasy v Košiciach, tak je pozoruhodné, ako na tej veľkej ploche dokázali forčekovať. To zvládne iba máloktorý tím, navyše dva zápasy po sebe. Myslím si, že najmä týmto dominovali v tej sérii. Forčeking a fyzická hra,“zdôraznil. V taktickej rovine ho doplnil aj Slovák: „Hrajú fyzicky náročný hokej, no musíme sa cez to preniesť a vnútiť im tú našu kombinačnú hru. Prvé dva domáce zápasy veľa ukážu. Musíme sa na nich poriadne pripraviť a ísť do toho s čistými hlavami,“povedal Marek Slovák.

Prišli sme získať titul

Nitrania si brúsia zuby na premiérový titul už niekoľko rokov. Rovnako ako v prebiehajúcej sezóne aj v uplynulých dvoch ročníkoch obsadili druhé miesto po základnej časti, no vyťažili z neho „iba“ bronzovú a v roku 2014 historickú striebornú medailu. Teraz veria, že sa im konečne podarí naplniť ambície a po Košiciach, Slovane Bratislava, Trenčíne, Zvolene a Žiline sa stanú šiestym majstrom republiky. „Náboj určite bude poriadny. Myslím si, že Bystrica postúpila cez Košice zaslúžene. Má iný herný prejav, no my chceme diktovať tempo a našu hru. Druhé miesto je skvelý úspech, ale tento rok sme sem prišli, a hlavne ja, preto, aby sme získali titul,“ povedal útočník Tibor Kutálek. Výhode domáceho prostredia v úvodných dvoch dueloch neprikladá príliš veľký význam: „Nejaká výhoda tam je, ale aj v semifinálovej sérii sme videli, že Zvolen u nás dokázal vyhrať, my zase tam a Bystrica vyhrala dvakrát v Košiciach. To že začíname doma, ešte nič nerozhodne,“ uviedol Tibor Kutálek.

Finále bez Košíc

Brankár Michal Valent vyzdvihol najmä kvality svojho náprotivku Jasona Bacashihuu. „Majú veľkú silu na čele s vynikajúcim brankárom. Je to veľmi nepríjemný súper. Jeden z nás získa historicky prvý titul, takže to bude mať určite veľký náboj. Ak sa nemýlim, tak po ôsmich rokoch nie sú vo finále Košice. Bude to o niečom inom. Bude to veľký boj a my sa na to dobre pripravíme,“ dodal brankár Michal Valent.

Môže vás zaujímať:

Poďme spolu na hokejové finále: HK Nitra zverejnil ceny a informácie o vstupenkách!

V siedmom zápase úspech domácich: Nitra porazila Zvolen a postúpila do finále

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM