Lucia Lauková Samospráva

Nitra sa pripravuje na predčasné VOĽBY: Úrad zavalilo 12 TON hlasovacích lístkov

Tieto voľby sú podľa nitrianskej radnice mimoriadne náročné na logistiku a technické zabezpečenie. Na úrad priviezli až 12 ton hlasovacích lístkov.

Ilustračný obrázok k článku Nitra sa pripravuje na predčasné VOĽBY: Úrad zavalilo 12 TON hlasovacích lístkov
4
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Príprava na predčasné parlamentné voľby je v plnom prúde aj na Mestskom úrade v Nitre. „Tieto voľby sú mimoriadne náročné na logistiku a technické zabezpečenie. O priazeň voličov sa uchádza až 25 politických strán a hnutí. Vysoký počet kandidujúcich subjektov spôsobil, že na mestský úrad sme doviezli celkovo až 12 ton hlasovacích lístkov,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Na úrade sa voľbám venuje takmer 30-členný tím ľudí. „Päť z nich je v najužšom organizačnom štábe, ďalších zhruba dvadsať tvorí technický štáb, ktorý zabezpečuje všetko od výzdoby a prípravy volebných miestností cez počítače a tlačiarne pre každý volebný okrsok až po stravu pre členov komisie počas volebného dňa,“ priblížil hovorca.

Prečítajte si tiež

Pribudol okrsok

Po dlhých rokoch sa v Nitre zmení počet okrskov. Namiesto obvyklých 71 ich bude 72. Dôvodom je pribúdajúci počet obyvateľov v Janíkovciach. Namiesto jedného okrsku tu v týchto voľbách budú zriadené dva. „Zo zákona je v jednom okrsku spravidla okolo tisíc voličov,“ vysvetlil hovorca Tomáš Holúbek.

V Nitre je k 6. septembru 63 386 voličov. Toto číslo sa môže do dňa volieb 30. septembra ešte mierne meniť vzhľadom na úmrtie, dovŕšenie voličského veku, presťahovanie prípadne vyškrtnutie zo zoznamu voličov v prípade, že si niekto požiada o hlasovací preukaz a voliť bude chcieť mimo mesta.

O hlasovací preukaz môžu obyvatelia Nitry požiadať mestský úrad poštou alebo elektronicky (do 8. septembra) alebo osobne (do 29. septembra).

„Takisto pripravujeme sľuby členov volebných komisií, tento akt sa uskutoční už zajtra (7. septembra). Pri voľbách sprevádzaných nižším záujmom bývajú počty členov komisií zhruba 7-členné. V parlamentných voľbách bude priemerný počet členov okrskovej komisie v Nitre 12. Aj zloženie sľubu preto prebehne na tri časti. Do každej komisie mesto tiež zabezpečí 72 zapisovateľov, ktorí prejdú školeniami od právnikov aj od Štatistického úradu SR,“ dodáva hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nitra sa pripravuje na predčasné VOĽBY: Úrad zavalilo 12 TON hlasovacích lístkov
4
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM