Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitra plánuje ďalšie inteligentné novinky: Pribudnúť by mali aj elektrobusy

V Nitre majú pribudnúť ďalšie inteligentné riešenia, ktoré urobia z mesta pod Zoborom "Smart city". Jednou z noviniek sú ochladzovače vzduchu či inteligentné lavičky.

Ilustračný obrázok k článku Nitra plánuje ďalšie inteligentné novinky: Pribudnúť by mali aj elektrobusy
Zdroj: ARRIVA Nové Zámky

Inteligentné tabule MHD či inteligentné lavičky, aj tieto „smart“ novinky už nájdeme v Nitre. Týmto to však nekončí. Vedenie Nitry informuje o ďalších „smart“ riešeniach, ktoré majú z mesta pod Zoborom urobiť Smart City.

Ochladzovače vzduchu

Do horúceho počasia pribudla novinka, ochladzovače vzduchu. „Zatiaľ bude fungovať v takom istom časovom režime ako fontány a momentálne je v prevádzke v týchto lokalitách: brána s rozprašovacom a pergola pred bývalým domom módy a pitník koníky,“ informuje mesto Nitra.

Na akých miestach pribudnú ďalšie ochladzovače môžu rozhodnúť obyvatelia. „Hlavným prínosom je ochladenie vzduchu pre všetkých obyvateľov v tomto extrémne teplom počasí. Aj preto, že extrémne horúčavy neustupujú, ba práve naopak, majú stúpajúcu tendenciu, uvažujeme aj o ďalších lokalitách ochladzovačov vzduchu,“ uviedol primátor Nitry Jozef Dvonč. Na distribúciu WiFi signálu má slúžiť 5 technologických stĺpov.

Elektrobusy a osvetlenie

Podľa slov Andreja Jančoviča z MsÚ v Nitre by mali v blízkej dobe pribudnúť elektrobusy a v budúcnosti bude dokončená investičná akcia výmeny verejného osvetlenia za modernú LED technológiu s cieľom kompletnej rekonštrukcie zvyšných svetelných bodov. „Okrem výmeny svietidiel sa plánujú aj inteligentné zastávkové tabule, ktoré budú zobrazovať najbližšie reálne odchody liniek mestskej autobusovej dopravy, jej číslo a smer linky. Tieto informácie budú získavané prostredníctvom signálu GPS z palubného počítača autobusu, obsluhujúceho príslušnú linku, ktoré budú korigované o aktuálne meškania v jazde vozidla – oproti plánovanému odchodu podľa cestovného poriadku,“ uviedol primátor Nitry Jozef Dvonč.

Tabule budú vybavené aj externým akustickým hlásením, zobrazovať budú aj aktuálny čas. Vzhľad zastávky by sa meniť nemal. Prvých päť inteligentných tabúľ plánuje Arriva, ktorá prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu v Nitre, osadiť na stĺpoch verejného osvetlenia v centre mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM