Monika Földešiová Rôzne

Nitra očakáva nával turistov s plnými peňaženkami

Mesto Nitra sa stalo ďalšou slovenskou samosprávou, ktorá vytvorila oblastnú organizáciu cestovného ruchu. Tá by mala podnietiť nielen príval turistov ale i rozvoj gastronómie a celkové zviditeľnenie nitrianskeho regiónu.

Už 21 oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu nabehlo na nový modul Sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Zakladanie takýchto organizácií je údajne veľmi efektívne. Podľa ministerstva je o vznik oblastných organizácií veľký záujem, do polovice marca by ich malo vzniknúť ďalších 8 až 10, pričom v nitrianskom regióne ide o prvú svojho druhu.

Jednotlivé organizácie získavajú pri splnení formálnych podmienok aj štátnu dotáciu, pri čom musia tieto prostriedky použiť na hlavný predmet činnosti na základe zadefinovania potrieb jednotlivých regiónov. Na rok 2012 má ministerstvo vyčlenených 2,5 milióna eur a zákon je nastavený tak, že štát poskytne výšku dotácie do výšky členských príspevkov (samosprávy, podnikateľské subjekty, … pozn. red.). Strop tejto dotácie je pri tom stanovený do výšky dane za ubytovanie, v prípade Mesta Nitra by mal byť štátny príspevok 93 tisíc, pričom samotný príspevok nitrianskej radnice je 30 tisíc eur. Tie presunula z iných rozpočtových zložiek, na ktorých ušetrila.

Okrem samotného mesta sa do projektu zapojili aj 3 podnikateľské subjekty s ľubovoľnou výškou členského príspevku vrátane Biskupstva Nitra. „Takýto model nám pomôže zvýšiť záujem o cestovný ruch, zabezpečiť môžeme aj nové finančné zdroje prípadne nové pracovné príležitosti,“ povedal pre náš portál www.nitra24.sk primátor Jozef Dvonč. Primátor nevylučuje ani rozšírenie počtu členov. Reálne začne organizácia fungovať zaregistrovaním, budú sa etablovať orgány a aj samotné Mesto Nitra bude mať svojich zástupcov. Zvolený bol Ján Vančo do predstavenstva a poslanci mestského zastupiteľstva Jozef Trandžík a Peter Košťál. V polovici mája by podľa našich informácií mala organizácia spadať aj pod Nitriansky samosprávny kraj.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM