Lucia Lauková Správy

Nitra má najlepšiu kroniku na Slovensku: Uchováva udalosti od roku 1923

Dôležitý zápisy, z ktorých majú čerpať budúce generácie, má na starosti v Nitre už niekoľko rokov pani Ľudmila Synaková. Svoju prácu odvádza najlepšie na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Nitra má najlepšiu kroniku na Slovensku: Uchováva udalosti od roku 1923
Zdroj: Peter Veselý

Autorka kroniky mesta Nitra získala hlavnú cenu v súťaži Slovenská kronika 2016. Vyhlaso­vateľom súťaže je Národné osvetové centrum. Do súťaže bolo prihlásených 29 kroník.

Výsledky 9. ročníka celoslovenskej súťaže vyhlásili v utorok 15. novembra v Slovenskej národnej knižnici v Martine. Ako informuje mesto Nitra hlavnú cenu v kategórii kronika krajského a okresného mesta získala Kronika mesta Nitry – zápis za rok 2014 a jej autorka, mestská kronikárka Ľudmila Synaková.

„Kroniku mesta Nitry vediem od roku 2008, teda deviaty rok,“ povedala kronikárka Ľudmila Synaková. Osemnásť rokov zapisovala dianie do Kroniky obce Jelšovce.

Nitra má najlepšiu kroniku na Slovensku: Nájdete v nej informácie od roku 1923
3
Galéria
Zdroj: Peter Veselý

Zakladateľ kroniky mesta Nitra

Ako prezradila Ľudmila Synaková, kronika mesta Nitra vznikla z iniciatívy starostu Emila Šebestu.„Prvý záznam pochádza z návštevy prezidenta ČSR Tomáša Garyka Masaryka, ktorý Nitru navštívil 12. augusta 1923,“ povedal Ľudmila Synaková.

„Dôvodom jeho návštevy bolo položenie základného kameňa pre stavbu mestského chudobinca. Prezident a jeho sprievod sa ako prví zapísali do Pamätnej knihy Nitry, ako sa vtedy kronika nazývala. Boli to minister zahraničných vecí Eduard Beneš, predstaviteľ ČSR v Spojených národoch Štefan Osuský, poslanec Národného zhromaždenia Pavol Blaho, nitriansky župan Janko Jesenský a predstavitelia ministerstiev verejných prác a sociálnej starostlivosti,“ povedala Ľudmila Synaková.

Viac ako hrubá kniha

Aj práca kronikárky má svoje pravidlá. Kronika nie je len zhromažďovanie informácií z histórie„Kronika nie je len jedna hrubá kniha plná textu. Kronikár si počas celého roka musí robiť poznámky o jednotlivých udalostiach, ktoré sa udiali, pretože sa k nim po skončení kalendárneho roka vráti, aby po selekcii vytvoril celoročný záznam, ktorý bude verným obrazom uplynulého roka. K písaniu kroniky treba pristupovať z nadhľadu a nezaujato, bez komentovania jednotlivých udalostí a javov, pretože tu ide o zachytenie rozhodujúcich udalostí, ktoré podstatnou mierou ovplyvňujú život mesta v danom roku."prezradila nitrianska kronikárka.

Ako ďalej dodala staršie mestské kroniky sú uložené v mestskom archíve, kde slúžia na bádateľskú činnosť. Nové čísla nájdu záujemcovia na mestskom úrade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM