Rastislav Búgel Samospráva

Nitra zaplavená čiernou reklamou: Povolenie nemá 93 bilbordov a to nie je všetko!

Mesto Nitra bojuje s nepovolenými reklamnými zariadeniami. Niekoľko stoviek ich odhalila kontrola.

Ilustračný obrázok k článku Nitra zaplavená čiernou reklamou: Povolenie nemá 93 bilbordov a to nie je všetko!
Zdroj: Dnes24.sk

Útvar hlavného kontrolóra vykonal fyzickú kontrolu reklamných zariadení na základe zoznamu reklamných zariadení, ktorý bol vypracovaný útvarom hlavného architekta. Kontrola priniesla šokujúce odhalenie. Na kontrolovaných úsekoch bolo objavených 406 nepovolených reklamných zariadení. Z tohto počtu bolo 93 bilbordov. „V prevažnej miere išlo o PVC plachty umiestnené na oplotení súkromných pozemkov a na budovách,“ stojí v správe o kontrole.

Problém s reklamou

„K 27.5.2013 vy­daných 491 rozhodnutí o povolení reklamného zariadenia a 72 rozhodnutí o povolení informačného zariadenia na verejnom osvetlení,“ stojí v správe o kontrole. Počet nelegálne osadených reklamných zariadení takmer dorovnal počet oficiálne povolených reklám.

Jediný pracovník

Rozhodnutia okolo reklamných zariadení umiestnených na území mesta Nitra má na starosti jediný pracovník. „Vedúci útvaru hlavného architekta preskúmal zistené nedostatky a vyhodnotil tento stav ako objektívny, nezávislý na pracovnej činnosti zodpovedného pracovníka vykonávajúceho túto agendu preneseného výkonu štátnej správy,“ stojí v správe o kontrole. Túto prácu vykonávali do roku 2006 dvaja pracovníci. „Referent pre reklamy ročne spracuje 550 konaní o povolení RIP zariadení na základe predložených žiadostí. Ten istý pracovník zároveň vykonáva na podnetv teréne štátne stavebné dohľady nepovolených RIP zariadení a následne po spracovaní podkladov tieto postupuje na prejednanie právničke pre správne konania Odboru stavebného poriadku MsÚ Nitra,“ približuje situáciu materiál prerokovaný na 33. zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM